Det finns många olika sätt som en privatperson kan investera pengar på. Vanliga tillgångar att placera sina pengar i är aktier, fonder, guld och fastigheter. Här har vi samlat bra tips för dig som vill hitta bästa sättet att investera på.
Välj rätt konto för investeringar
För att kunna investera sina pengar i börsen, värdepapper eller råvaror så behöver man använda sig av en särskild kontotyp eller värdepappersdepå. Det finns tre olika kontotyper som man kan välja på, och du bör välja den som passar dina investeringsmål bäst.
Investeringssparkonto, ISK, är sannolikt det bästa för dig som ska börja köpa aktier. Du behöver inte betala kapitalvinstskatt då du istället betalar en årlig avkastningsskatt.
Börja spara på börsen hos Avanza eller Nordnet
Kapitalförsäkring, KF fungerar ungefär som ISK, men är en äldre lösning. En kapitalförsäkring är till fördel för dig som placerar i utländska aktier då det inte finns ett tak för hur mycket du kan få tillbaka av den så kallade källskatten som dras från utdelningar från andra länder.
I en vanlig aktiedepå betalar du 30 procents kapitalvinstskatt på alla utdelningar och alla realiserade vinster. Å andra sidan kan du i din deklaration kvitta aktier du sålt med förlust mot dina vinster. I aktiedepå kan du även ha onoterade aktier.
Investera pengar genom ett investeringssparkonto
Att spara pengar i fonder eller aktier på ett investeringssparkonto (ISK-konto) är oftast ett skattemässigt fördelaktigt alternativ.
Skillnaden mellan att spara på ett investeringssparkonto och att spara på ett vanligt fondkonto eller ha aktier i en depå, är som bekant att du betalar en årlig schablonskatt på sparandet i stället för att betala skatt de gånger du säljer tillgångar med vinst. Har du sparandet på ett investeringssparkonto, behöver du därför inte heller ta upp försäljningar av värdepapper i din deklaration.
Investera med ränta på ränta strategin
Ränta på ränta är ett uttryck som oftast används när man pratar om utvecklingen på investerat kapital. Ränta-på-ränta effekten bygger på tanken att när avkastningen återinvesteras så ger det avkastning även på den tidigare avkastningen. Detta gör att kapitalet växer kraftigt över tid.
Ränta-på-ränta effekten har av Albert Einstein kallats för världens åttonde underverk och den starkaste kraften i universum.
1000 kr sätts in på ett bankkonto med 10% i ränta.
1:a året får du 10% i ränta på 1000 kr = 100 kr. Totala summan på kontot blir 1100 kr.
2:a året får du 10% i ränta på 1100 kr = 110 kr. Den totala summan på kontot efter år 2 blir 1210 kr.
3:e året får du 10% i ränta på 1210 kr = 121 kr.
Vilket gör att om du sparat 1000 kr med 10% i ränta så har du efter 3 år totalt 1331 kr på ditt konto med hjälp av ränta på ränta effekten.
Man märker då den kraftiga effekt som ränta-på-ränta ger.
Börja investera i aktier
En aktie är en ägarandel i ett bolag. Om du äger i aktie i ett bolag innebär detta alltså att du är delägare i bolaget. Aktier går att handla över marknadsplatser, även kallade börser. För att en aktie ska gå att handla över en börs krävs att bolaget i fråga är börsnoterat.
På aktiemarknaden finns en ofantligt stor variation av bolag att investera i. För den som är nybörjare på aktier kan det vara svårt att veta vilka bolag man ska välja och man bör vara medveten om att det alltid finns en risk att förlora det investerade kapitalet.
På Stockholmsbörsen är bolagen uppdelade på olika listor beroende på hur stort börsvärde de har. Large Cap listar företag med ett börsvärde över en miljard euro, de bolagens aktier kan vara mer stabila och enklare att köpa och sälja, än små bolag där intresset runt aktien inte är lika stort. Men även aktiekursen på ett large cap bolag kan falla mycket.
Aktieutdelning för svenska aktier sker vanligtvis en gång om året, men det finns aktier som delar ut pengar även två, tre och fyra gånger per år. Aktieutdelningen är oberoende av nuvarande aktiekurs, vilket innebär att du får pengar från en aktieutdelning även om kursen har gått ner. En vanlig investeringsstrategi är att återinvestera utdelningen i sin aktieportfölj.
Aktietips – Lista över smarta råd
- Välj att investera i enkla bolag som du förstår.
- Fatta dina egna beslut.
- Drabbas inte av panik om börsen faller. Den stiger alltid igen.
- Investmentbolag samt skogs- och fastighetsaktier burkar ofta rekommenderas till nybörjare.
- Glöm inte att betala skatten för investeringen.
- Ha tålamod.
- När du investerar ska du tänka att du köper ett företag och inte en aktie.
- Det rekommenderas ofta att satsa på stabila bolag istället för förhoppningsbolag. Warren Buffett gillar Coca Cola och satsar inte i teknikbolag.
- Skaffa stora kunskaper om några bolag och följ noga dessa.
- Var passiv och ha låg aktivitet i dina aktieaffärer. Köp på låga kurser och behåll.
- Kolla inte aktiekurser på börsen, läs årsrapporter istället.
- Köp ett riktigt bra kvalitetsbolag till ett lågt pris, gärna då allt faller i kurs.
- Du kan inte köpa allt och alltid, även om det råkar vara en stor dipp i marknaden.
- Bra kvalitetsbolag klarar alla konjunkturer, ignorera därför makroekonomi och försök inte spå i framtiden.
- Titta på vilka bolag som klarat sig bäst vid en stor nedgång. Finanskrisen 2008 är bra att titta på, hur mycket föll vinsten det året?
- Undersök styrelsens och ledningens trovärdighet. Skulle du kunna tänka dig att gifta bort din enda dotter till personen ifråga?
- Stanna inom din egen kompetenscirkel. Är du bara bekväm med att handla aktier i Sverige så gör det. Likadant för branschområde.
- Ingen vet någonsin hur aktiemarknaden utvecklas framöver.
- Kom ihåg att marknaden är manodepressiv. Antingen åker vi för högt upp eller för långt ner.
- Var försiktig när folk är giriga på börsen och var girig när folk är livrädda på börsen. Var modig och gå din egen väg.
- Om du har läst på om bolaget innan du köper aktier så ångrar du aldrig ett köp om börsen eller aktien går ner.
- Gör inte samma misstag som andra.
- Ha alltid en säkerhetsmarginal mot vad du tror att aktien är värd.
Investera pengar i fonder
Att spara i fonder säger många är ett utav de bästa sätten att investera pengar på. Det är ett mycket säkrare sätt att få ta del av börsens avkastning på än att investera i aktier och du slipper då även att följa aktiemarknaden lika nog som du bör göra om du sparar direkt i aktier.
Om man investerar i fonder låter man helt enkelt experter som jobbar med det i sin vardag att hantera ens pengar. Ett annat alternativ som har blivit mycket populärt på de senaste åren är att spara i passiva indexfonder.
Börja spara på börsen hos Avanza eller Nordnet
En fond är en portfölj av kollektivt indirekt ägda tillgångar som förvaltas av en eller flera förvaltare på ett fondbolag. Din del av detta kollektivt ägda värde motsvaras av den andel du har i fonden. Har fonden aktier i till exempel 30 stycken olika bolag är du som fondandelsinnehavare indirekt ägare i dessa aktier.
Fonden kan placera i olika typer av värdepapper på olika marknader. Det finns bestämt i fondens bestämmelser. Stiger värdet på fondens förmögenhet stiger också värdet på din andel i fonden och motsvarande.
Det finns precis som med aktier ett stort antal olika fonder att investera i.
Investera i fastigheter
När du placerar pengar i fastigheter gäller det att vara tålmodig och låta ränta på ränta effekten få jobba ifred. Stabila investeringar måste få ta tid. Fastighetsmarknaden står under vissa tider still och andra år sticker priserna iväg uppåt. Ibland går priserna självklart ned som vi såg under början av 90-talet.
För att göra en bra fastighetsinvestering genom ett bostadsköp så gäller det att hitta ett bra läge, se en potential som någon annan missar och hitta en möjlighet i marknaden. Historiskt sett har fastighetsköp i storstadsregionerna gett en bra avkastning över tid. Att investera i en fastighet kräver stora kontanta belopp för att kunna ta lån.
Spara pengar på sparkonto
Att placera sina pengar på ett sparkonto i en bank är kanske inte det första du tänker på när du funderar över hur du ska placera dina pengar. Trots det är du förmodligen redan kund i åtminstone en bank där du har ditt lönekonto eller liknande.
När du ska välja sparkonto gäller det inte enbart att gå efter bästa räntesatsen. Sparkonton med hög ränta går nästan alltid hand i hand med villkor och regler för vilken tillgång du har till dina pengar. I vissa fall tillåter banken att du får göra ett fåtal kostnadsfria uttag varje år. Medan andra banker tar ut en avgift när du gör ett uttag innan bindningstiden gått ut.
Generellt sett påverkar in- och utlåningsränta varandra. När banken lånar ut pengar till högre ränta kan den även låna in pengar till högre ränta. Dvs du får en bättre ränta på dina insatta medel.
Se även till att kolla upp hur räntan blir utbetalad. Den kommer betalas ut varje år eller så får du den när hela bindningstiden löper ut. Detta kan vara bra att ha i åtanke när du väljer sparkonto.