Deklarera 2024 – Guide & Tips

Deklarationstiderna närmar sig med stormsteg och det är hög tid att sätta sig in i hur det fungerar att deklarera 2024. Vi ger dig tips och information kring vad du bör tänka på, vilka datum som är viktiga och hur din inkomstdeklaration kan komma att påverka din ekonomi.

Snabbval
Läser in...

    Deklarera 2024

    3 saker att tänka på inför deklarationen 2024

    Vill du så kan du titta igenom och signera din inkomstdeklaration direkt när du får den, utan att göra några ytterligare avdrag. Det enda som krävs är att du bekräftar att de förtryckta uppgifterna stämmer, detta gör du genom att skriva under och skicka in din deklaration. Därefter är det bara att invänta en eventuell skatteåterbäring.

    Vill du däremot vara säker på att nyttja alla dina möjligheter till avdrag, och på så vis ha chans till att få tillbaka en större summa pengar, så finns det några grejer du bör se över.

    1. Utnyttja ränteavdraget

    Ränteavdrag, även kallat skatteavdrag, kan göras på den ränta en person betalar på sina lån. Det är en rabatt utfärdad av staten och det vanligaste är att göra avdrag på bolånet, men rabatten gäller de flesta typer av lån, bortsett studielån. Du kan göra ränteavdrag på 30 % av räntekostnaden upp till 100 000 kr. Skulle du ha räntekostnader som överstiger 100 000 kr så får du göra avdrag med 21 % på dessa.

    2. Skaffa dig BankID

    Om du inte redan skaffat BankID för att på ett säkert sätt kunna identifiera dig digitalt så är det dags nu. Du behöver ett svenskt personnummer, du behöver vara kund i någon av de banker som ger ut BankID samt att kunna identifiera dig med en godkänd svensk ID-handling. Med ett BankID loggar du sedan enkelt in på Skatteverkets hemsida för att använda dig av deras olika e-tjänster. På så vis kan du deklarera online och slipper därmed skicka in din pappersdeklaration till Skatteverket via posten.

    Ett annat alternativ är att ta hem Skatteverkets app och deklarera via denna.

    3. Håll koll på sista dagen att deklarera

    Det är viktigt att du har full koll på vilken som är den sista dagen att deklarera, detta så att du inte riskerar att missa att göra det. För år 2024 är det den 2 maj som är den sista dagen att deklarera. Du kan dock skicka in din deklaration redan från och med den 19 mars.

    Sista dagen att deklarera 2024

    Deklaration för privatpersoner

    Vi ska nu ta oss en närmare titt på hur det fungerar att deklarera 2024 för privatpersoner.

    Deklarera via Skatteverket

    Det är Skatteverket som är mottagare av din årliga inkomstdeklaration. De mottar deklarationer både via post och digitalt online. Att sköta din deklaration på nätet kan du antingen göra genom att logga in på Skatteverkets e-tjänster, eller genom att skaffa dig deras app. Det är något vi varmt kan rekommendera dig att göra för en smidig deklaration 2024.

    Deklarera bostadsförsäljning

    Sålde du en bostad under 2023? Då måste denna försäljning deklareras. Det gäller alla typer av bostäder, till exempel villa, bostadsrätt, radhus och stuga.

    Har du sparat alla kvitton och fakturor kan du göra avdrag för mäklararvode, homestyling, fotografering och annonskostnader. Glöm därför inte av detta i samband med att du deklarerar.

    Deklarera dödsbo

    Det här är förhoppningsvis inte något som du ska behöva ta hänsyn till när det gäller din deklaration. Om det tyvärr är så är det dock Inkomstdeklaration 1 som gäller. Deklarationen ska gälla för samma år då dödsfallet inträffade. Den gäller den avlidna personens inkomst innan han eller hon gick bort, men även dödsboets eventuella inkomster.

    Deklarera Skatteverket

    Deklaration för företag

    Vi ska nu ta oss en titt på vad det är som gäller när det kommer till att deklarera företag. Exakt vad som gäller för deklarationen beror på vilken typ av företag det handlar om.

    Deklarera för enskild firma

    Du som har en enskild firma, även kallad enskild näringsverksamhet, ska använda dig av en NE-bilaga tillsammans med Inkomstdeklaration 1 när du ska deklarera 2024. Du behöver också ha ett årsbokslut och en momsdeklaration.

    Deklarera för aktiebolag

    Du som har ett aktiebolag ska istället använda dig av Inkomstdeklaration 2 när det kommer till att deklarera företag.

    Deklarera 2024

    Viktiga datum för deklarationen 2024

    Det finns en del viktiga datum som det är bra att du känner till när du ska deklarera. Vi listar här nedan de allra viktigaste datum gällande deklarationen 2024.

    • 5 mars: Skaffa en digital brevlåda, till exempel Kivra, senast detta datum för att få din deklaration digitalt.
    • 6–10 mars: Du får den digitala deklarationen mellan dessa datum.
    • 14 mars: Från och med detta datum kan du börja deklarera.
    • 15 mars–15 april: Du som inte har en digital brevlåda får din deklaration med posten mellan dessa datum.
    • 30 mars: Deklarerar du digitalt senast detta datum, utan att göra några ändringar, så kommer du att få din eventuella skatteåterbäring under april månad.
    • 5–6 april: Under någon av dessa dagar betalas din skatteåterbäring ut om du deklarerat enligt punkten ovan.
    • 2 maj: Sista dagen att deklarera, gäller även personer som är bosatta utomlands.
    • 8–10 juni: Under dessa datum får du tillbaka på skatten om du deklarerat senast 2 maj.
    • 12 september: Skulle du istället ha kvarskatt att betala så gäller detta slutdatum för de allra flesta, men du ser exakt datum på ditt slutskattebesked.
    Sista dagen att deklarera 2024

    Avdragsgilla kostnader hos Skatteverket

    När du ska deklarera har du i många fall rätt att göra avdrag. Detta kan handla om flera olika typer av avdrag vilket vi nu ska ta oss en titt på.

    Avdrag för privatpersoner

    När det gäller avdrag för privatpersoner gäller generellt sett regeln att du bara får göra avdrag för arbetsrelaterade utgifter. Med andra ord gäller detta inte utgifter i den övriga vardagen, bortsett ränta som vi kommer till lite längre ner.

    Avdrag för företag

    Du som är egenföretagare, eller närmare bestämt du som har en enskild firma, ett handels- eller kommanditbolag, har rätt till avdrag när det kommer till utgifter som är nödvändiga för att kunna driva din verksamhet. När det gäller resor och en del andra typer av kostnader finns det dock en övre gräns för hur stora avdrag du kan göra.

    Avdragsgill ränta

    Du som betalt ränta på olika lån under det år det gäller har rätt till avdrag för denna. Du kan ha rätt till avdrag på upp till 30 % av räntekostnaderna. Notera att detta endast gäller ränta för lån du personligen är eller har varit helt eller delvis betalningsansvarig för.

    Avdragsgill gåva

    När det gäller gåvor går det att få skattereduktion. Det rör det sig som mest om 1 500 kr. Mottagaren av gåvan, till exempel en hjälporganisation, måste också vara godkänd av Skatteverket. Det finns även en del andra krav som måste uppfyllas, bland annat gällande gåvans belopp.

    Fördelar och nackdelar med att deklarera digitalt

    Det finns flera fördelar med att deklarera digitalt. Den främsta av dessa är att det går mycket snabbare och smidigare än om du deklarerar på det gamla vanliga sättet, alltså på papper. Det är dessutom bra för miljön eftersom det inte krävs några papper för att kunna deklarera digitalt.

    När det gäller nackdelar med att deklarera digitalt är det svårt att peka ut några allvarliga sådana. Det skulle i så fall vara att det kräver att du har tillgång till internet och BankID, vilket den stora majoriteten av svenskar dock har. Möjligtvis kan det också kännas obekvämt och svårt för äldre personer som är vana vid att deklarera på det gamla vanliga sättet.

    Vanliga frågor och svar

    Du deklarerar en gång om året. Det gäller då inkomster och utgifter från föregående år.
    Nej, det måste du inte. Det går lika bra att deklarera på det gamla vanliga sättet med pappersformulär. Nackdelen är att det då tar längre tid innan du får tillgång till en eventuell skatteåterbäring.
    För att kunna deklarera digitalt behöver du ha tillgång till internet samt ett BankID. För att göra det extra smidigt kan du också skaffa dig Skatteverkets app.
    Det kan mycket väl hända att du har rätt till avdrag när du deklarerar. Du som har lån kan till exempel ofta få ränteavdrag, och företag har rätt till avdrag för de utgifter som är nödvändiga för att kunna driva verksamheten.
    Beroende på hur och när du valt att deklarera så skiljer sig datumen åt. Som tidigast kan du få din skatteåterbäring mellan 5–6 april 2024.
    Ja, om allt ser bra ut så kan du bara skriva under och skicka in din deklaration, utan att göra några extra avdrag.
    Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

    Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

    *” anger obligatoriska fält

    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden