Undvik dåliga krediter i julhandeln

Julstökets krav och måsten är sällan vänliga mot plånboken. Oavsett om du vill ha ett traditionellt och rejält julfirande av den stora modellen eller ett lite mer blygsamt firande kommer julen att ge effekter på din plånbok.

För att lättare kunna bekosta festligheterna är det lätt att snegla på utbudet av olika lån. Ett sms lån kan direkt undanröja alla problem med brist på kontanter och med ett avbetalningsköp kan du skjuta upp besväret med betalning till en annan gång. Den tillfälliga andningspausen eller hjälpen kommer dock med en kostnad som kan vara mycket besvärlig att klara när räkningen dyker upp.

När jul- och nyårsfirandet 2018 nu står för dörren kan det vara klokt att börja tänka på kostnadsbilden långt i förväg. Här några tips kring hur du kan tänka.

krediter julhandel

Vad är dåliga krediter?

Först och främst är det bra att nämna något kring begreppet dåliga krediter i sig. En kredit eller ett lån kan kanske inte sägas ha några inneboende ”dåliga” kvaliteter. Om det blir av dålig karaktär eller inte beror på hur du använder det.

Exempel: Att handla på kreditkort innebär inga nackdelar om du kan betala tillbaka hela beloppet när räkningen kommer. Handlar du för mer än vad du kan betala tillbaka direkt blir din kredit dock av sämre karaktär eftersom den kostar extra i kreditränta.

Vad du bör undvika inför och under julfirandet är att använda dyra lån för ren konsumtion, det vill säga köp som inte ger något reellt värde. Ett sådant konsumtionslån exempelvis i form av ett snabblån ger både högre kostnader och en risk för problem för din privatekonomi.

Exempel: Du saknar pengar för julklappar och julmat. Lösningen blir ett snabblån på 5000 kr som du tecknar på 30 dagar till en prislapp på 1000 kr. Julfirandet kostar då inte bara 5000 kr, utan 6000 kr. Den extra tusenlappen kan vara extra besvärlig att betala tillbaka med de följder som då kan uppkomma. Att notera är också att januari är en månad då många har en mer ansträngd ekonomi även utan lån att betala tillbaka.

Smartare konsumtion i jul – 5 tips

Att det finns krediter som inte behöver vara dåliga har vi nämnt ovan, men det bästa är att inte sätta sig i skuld över huvud taget. För att undvika det kan du ta våra fem tips nedan till hjälp.

  • Handla billigare julklappar
  • Köp färre julklappar
  • Gör om julbordet
  • Sälj av gamla julsaker
  • Spara hela året

Billigare julklappar

En tips på den ekonomiska problematiken som de flesta förmodligen kan använda sig av är att köpa billigare julklappar. På så sätt behöver man inte göra avkall på firandet på julafton.

Det finns flera sätt att spara in på julklapparna. Ett beprövat tips är att handla på nätet och särskilt dagarna kring Black Friday och Cyber Monday. Det finns idag ingen webbutik som inte tar fram erbjudanden och rabatter vid den här tiden.

Ett annat sätt att köpa billigare julklappar är att vara ute i god tid. En fördel är att du minskar risken att en julklapp du tänkt köpa tar slut med följden att du får köpa ett sämre/dyrare alternativ. Dessutom är det en fördel att du i lugn och ro kan ”samla på dig” uppskattade julklappar i stället för att ge dig ut i julruschen.

Färre julklappar

Färre julklappar behöver inte betyda en tråkigare jul. Det kan till och med vara tvärtom. Med färre klappar kan du lägga mer omsorg på respektive vara. Du har kanske också mer tid att jämföra priser för att på så sätt komma billigare undan.

Julen är dessutom så mycket mer än en mängd julklappar under granen. Att rikta mer fokus på umgänget med de nära och kära i stället för att koncentrera sig på att berget av julklappar ska bli så högt som möjligt kan bara vara fördelaktigt.

Gör om julbordet

Många ser vissa rätter på julbordet som heliga medan andra är nöjda med det traditionellt basala. Julmat är ingen billig mat, och ur kostnadssynpunkt finns skäl att fundera på om alla rätter verkligen måste vara med. Om nu en rätt bara måste finnas med på julbordet kan det vara en idé att köpa små portioner, till exempel i delikatessbutiken.

Sälj av gamla julsaker

Julpynt är något många verkligen frossar i när julen är i antågande. Visst är det en speciell känsla att klä bostaden i ett juligt tema, men att köpa nytt kan göra stora hål i plånboken. Att sälja gammalt pynt för att eventuellt köpa nya julsaker på Tradera, Blocket eller Facebook Marketplace är ett sätt att minska kostnaderna.

Spara hela året

Ett genomsnittligt julfirande kostar idag uppåt 8000-9000 kr för en barnfamilj. Det är en mycket stor engångsutgift. Delas totalen upp på tolv månader känns utgiften emellertid inte lika betungande.

För att undvika att behöva ta krediter och lån för att bekosta julen är det först och främst centralt att skära i utgifterna. För det andra kan det vara klokt att helt enkelt månadsspara till julfirandet. Exempelvis 6000 kr i total kostnad blir 500 kr per månad. Börjar du spara det beloppet i januari och sedan fortsätter hela året är hela julfirandet redan betalt i december.

Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden