Spara pengar – Så här börjar du

En hand som stoppar ner mynt i en spargris.

Har du tänkt börja spara pengar och behöver lite spara pengar tips? Fortsätt då att läsa denna artikel för här ska vi nämligen ge dig lite tips på hur du kan göra det.

1. Sluta äta ute

Ett tips på att spara pengar handlar om att spara pengar på mat. Men hur ska man då bära sig åt för att spara pengar på mat kanske du undrar? Svaret på denna fråga är att det kan du göra genom att sluta äta ute. Enligt många är detta till och med det bästa sättet att spara pengar snabbt på. Att äta ute kostar nämligen betydligt mer pengar än vad det gör att laga sin egen mat. Självklart kan man unna sig att äta ute någon gång då och då, men gör man det hela tiden kan det snabbt resultera i mycket stora summor pengar. Framför allt är det mycket onödigt om det är så att du hela tiden går ut och äter på lunchrasten. Ett spara pengar tips är därför att i stället ha med dig matlåda till jobbet. Det kanske inte alltid blir lika gott som det kan bli om du går ut och äter, men det är ett betydligt billigare alternativ, och därför ett bra tips för att spara pengar.

2. Spara pengar i fonder

Ett annat tips för att spara pengar handlar om att spara pengar i fonder. Men hur kan man spara pengar på detta sätt? Svaret på denna fråga är att om du ska spara pengar i fonder får du börja med att bestämma dig om hur mycket som du vill spara, vad du ska spara till och under hur lång tid du ska göra det. Därefter bestämmer du dig för vilken typ av fonder du vill satsa på och väljer ut exakt vilka fonder som du vill börja spara i. Du sätter därefter upp ett månadssparande via ditt fondkonto. Detta är ett tips för att spara pengar som över tid kan resultera i att du lyckas spara ihop mycket stora summor.

3. Använd dig av en budgetapp

Det är inte alla som känner till detta, men faktum är att det går att använda sig av en spara pengar app. Detta rör sig närmare bestämt om så kallade budgetappar. Exakt hur de fungerar är något som varierar från app till app. Vad de samtliga har gemensamt är dock att de ger dig en bättre överblick över din ekonomi samtidigt som de hjälper dig att ta reda på vad det är som du spenderar merparten av dina pengar på. Ett av de många spara pengar tips som finns är därför att använda sig av en sådan.

4. Ta inte onödiga lån

Att låna pengar är något som kan vara nödvändigt i vissa fall. Exempel på saker som det kan vara nödvändigt att låna pengar till är bostads- och bilköp. Att låna pengar är dock något som kostar pengar eftersom det tillkommer ränta och andra avgifter till ett lån. Man bör därför bara låna pengar när det är absolut nödvändigt. Att låna pengar till att shoppa, gå ut på krogen eller åka på semester är exempel på saker som inte räknas som nödvändiga och som du därför inte bör låna pengar till att göra. Ett sätt som du kan spara pengar på är därför att undvika att ta onödiga lån. Då kan du i stället spara pengar som du annars hade behövt använda till att betala av ditt lån.

5. Ta det lugnt med alkoholen

Enligt många är det bästa sättet att spara pengar på att hålla sig borta från alkohol, eller åtminstone dricka så sällan som möjligt. Att gå ut på krogen i Sverige är nämligen något som kan kosta väldigt mycket pengar. Dessutom är det lätt att tappa kontrollen över sitt pengaspenderande när man har fått i sig några glas. Undvik därför detta genom att inte gå ut på krogen och dricka alkohol, eller åtminstone försöka göra det så sällan som möjligt. Det kan bland annat vara det bästa sättet att spara pengar snabbt på.

6. Använd dig av ett sparkonto

Hur kan man spara pengar på andra sätt? Enligt många är det bästa sättet att spara pengar att öppna ett sparkonto. Bland annat kan du välja ett sådant där du inte har tillgång till pengarna så att du inte kan använda de till onödiga spontanköp och liknande grejer. Dessutom sker sparandet på ett sparkonto helt utan risk samtidigt som det ger dig sparränta.

7. Dela boende

Det finns också de som hävdar att det bästa sättet att spara pengar på är att dela boende. Detta kanske visserligen inte är något alternativ om du har din egen familj, men är du ensamstående kan det utan tvekan vara ett mycket bra sätt att spara pengar på. Det är dock viktigt att du ser till att dela boende med någon eller några som du verkligen kommer bra överens med. Annars kan det bli jobbigt för alla inblandade.

8. Sluta rök

Hur kan man spara pengar på andra sätt? Ett sådant sätt är att sluta röka om det är så att man är rökare. Det främsta skälet till att sluta röka bör dock inte handla om att det kostar mycket pengar, utan om att det är mycket dåligt för hälsan att röka. Det gör dock inte saken bättre att det dessutom kostar oerhört mycket pengar. Priset för cigaretter stiger dessutom i en rasande takt här i Sverige, så på ett år kan ditt rökande kosta dig mycket stora summor pengar. Att röka är därför något man kan slösa oerhört mycket pengar på, pengar som du i stället kan använda till annat om du bestämmer dig för att sluta.

9. Sluta snusa

Att snusa må visserligen vara bättre för hälsan än vad det är att röka. Det ändrar dock inte faktum att det fortfarande är en mycket onödig kostnad som snabbt kan resultera i mycket stora summor pengar. Att sluta snusa är därför också ett mycket bra sätt att spara pengar på. Du kan då i stället spara de pengar som du annars hade spenderat på snus.

10. Håll dig till vatten

Olika juicer och annat kan visserligen vara gott och nyttigt, men egentligen behöver man som människa inte dricka något annat än vatten. I Sverige har vi dessutom utmärkt kranvatten som även smakar gott. Håll dig därför till detta i stället för att slösa dina pengar på andra drycker. Det är något som du kan spara mycket pengar på i längden.

FAQ

Hur kan en budgetapp hjälpa mig att spara pengar?

En budgetapp kan hjälpa dig med att spara pengar genom att de kan ge dig en bättre överblick över din ekonomi samt hjälpa dig med att ta reda på vad du spenderar majoriteten av dina pengar på.

Varför bör man undvika att äta ute?

Att äta ute är något som kan kosta betydligt mer pengar än vad det gör att laga sin egen mat. Just därför bör man undvika att äta ute. Med detta sagt är det förstås något man kan unna sig någon gång då och då, men att göra det till en vana som man gör alltför ofta är inte någon bra idé.

Vad är exempel på saker som är onödiga att låna pengar till?

Exempel på saker som det är onödigt att låna pengar till är saker som inte är absolut nödvändiga för din överlevnad, till exempel festande, shopping eller att åka på semester.

Publicerat: 10 augusti, 2021

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden