Rekordhög aktivitet på bostadsmarknaden i juli

Trots att det är sommar och ekonomin har krympt kraftigt de senaste månaderna råder det hög aktivitet på bostadsmarknaden. Under juli såldes 27 % fler bostadsrätter jämfört med samma månad i fjol, enligt Svensk Mäklarstatistik – och även på Hemnet nås nya rekord.

Med en 35-procentig ökning av antalet bostadsaffärer på sajten är det den hetaste månaden i Hemnets historia, skriver TT. Den höga aktiviteten har även synts hos mäklarfirmorna. Hos Länsförsäkringar ökade försäljningarna i hela landet med 25 % och i Stockholm med 90 %.

Samtidigt tror allt fler hushåll på stigande bostadspriser det kommande året, enligt SEB:s boprisindikator. Det är något som speglas i siffrorna från Svensk Mäklarstatistik, som visar på fortsatt uppgång med stigande priser för bostadsrätter och villor från föregående månad.

Läs mer: Befinner sig Sverige i en bostadsbubbla?

Till salu skylt bostadsförsäljning

Foto: Roland Magnusson – stock.adobe.com

Rekordmånad på Hemnet

Sommaren och semestertider är vanligtvis en mer dämpad månad när det gäller antal sålda bostäder, jämfört med de mest intensiva månaderna under våren och hösten. Trots det kan man på flera håll se stora uppgångar i antal bostadsaffärer, bland annat på sajten Hemnet.

Där ökade antalet affärer med 35 % i juli jämfört med samma tid förra året. I Stockholms län skedde en fördubbling, men en ökning på 50 %. Det är de högsta siffrorna för en juli-månad i Hemnets historia. Deras analytiker Erik Holmberg tror delvis att den stora ökningen beror på en minskad oro för problem och prisnedgångar hos de svenska hushållen, säger han till TT.

Eftersläpningseffekt och färre resande

Erik Holmberg menar att det handlar om en eftersläpningseffekt där marknaden under våren har varit orolig, vilket gör att det blir färre avslutade affärer, men att det nu har blivit stabilare.

”Det är en tydlig vändning i hur folk uppfattar att marknaden kommer att påverkas framåt”.

Samtidigt är det en speciell sommar då många är hemma och inte reser lika mycket. Det har gjort att köpare har kunnat gå på visningar och säljare har haft tid att lägga upp sina objekt.

Stockholms län sticker ut

Den höga sommaraktiviteten har även noterats av Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Då många försäljningar uteblev i våras väntade de sig en ökning under sommaren, men de kunde inte förutspå just hur stor ökningen skulle bli. Sett till hela landet ökade antalet sålda bostäder hos mäklarfirman med 25 % – jämfört med drygt 10 % som de hade räknat med.

Störst ökning är det i Stockholm. Där har bostadsaffärerna ökat med nästan 90 % jämfört med samma period i fjol. ”Det är betydligt mer än övriga storstadsområden. Det kan vara på grund av att Stockholm drabbades mer än andra län när coronapandemin slog till och att det nu studsar tillbaka”, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Positiv utveckling och optimistiska hushåll

Den avtagande oron bland hushållen syns tydligt i SEB:s boprisindikator som fortsätter att återhämta sig. Enligt den är det nu vartannat hushåll som tror på stigande bostadspriser det kommande året, vilket är en ökning med 10 procentenheter jämfört med föregående månad.

Utifrån siffror från Svensk Mäklarstatistik fortsätter priserna på bostäder att stiga, även om priserna har varit relativt stilla den senaste månaden. Då ökade priserna på bostadsrätter med 1 % och villapriserna med 2 %. Det ger en årlig prisutveckling på 3 %, respektive 7 %.

Även om prisutvecklingen är positiv och hushållen är optimistiska är det svårt att säga hur marknaden kommer se ut till hösten. ”Om det blir en hackig återhämtning där arbetslösheten förblir hög så kan bostadspriserna komma att ta stryk under hösten”, säger Erik Holmberg.

Läs mer: Därför är det dyrare att köpa innan visning

Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden