Därför är det dyrare att köpa innan visning

Där har du den – lägenheten som tickar alla boxar. Läget är perfekt, utgångspriset är inom budget, månadsavgiften fungerar i relation till din inkomst och kvadratmeterna rymmer hela familjen. Nu är nästa fråga om du bör slå till och köpa lägenheten redan innan visning eller invänta en eventuell budgivning. Vad är egentligen bäst för plånboken?

Många tror sig göra en bra affär genom att köpa lägenheten på förhand eftersom de då slipper fajtas med andra spekulanter som kan trissa upp priset. När bostadssajten Booli gick igenom statistik från drygt 25 000 lägenhetsförsäljningar visade det sig att så inte är fallet. Tvärtom blir bostadspriset ofta högre för den som köper innan visning och budgivning.

Dyrare innan visning

Förhandsköpare betalar mer

Boolis kartläggning baseras på statistik från 24 849 lägenhetsförsäljningar under perioden juni 2018 till juni 2019. Hos de olika objekten jämfördes skillnaden mellan värdering och lägenhetens slutpris, beroende på om objektet sålts innan eller efter visning. Hur mycket över värderingen betalade de som köpte på förhand, respektive de som köpte efter visning?

Denna jämförelse visade att en förhandsköpare i snitt betalar 64 000 kronor mer än den som inväntar visning. I Stockholms kommun var skillnaden ännu högre. Där visade det sig att de som köper innan visning i snitt betalar 100 000 kronor mer än bostaden är värderad till.

LÄS MER: Låna till kontantinsats

Varför köpa innan visning?

Det kan alltså rentav vara en dålig affär att undvika budgivning. Ofta behöver köparen lägga ett förhandsbud som är en bra bit över utgångspriset för att säljaren ska gå med på att slopa visningarna. Dessutom säkerställer budgivningen att lägenheten säljs till marknadspris eftersom det visar att det är flera som är intresserade i den angivna prisklassen.

Det kan dock fortfarande finnas en poäng med att köpa innan visning, om du är beredd att betala för det. Dels kan en budgivning dra ut på tiden och om du har otur kan priset sticka iväg så att du inte längre har råd att buda. Genom att lägga ett något högre förhandsbud, men som ändå är inom budget, kan du säkerställa att du går vinnande ur försäljningen.

Vidare är det ingen hemlighet att det är ett högt tryck på lägenheterna i Stockholm. Att betala en högre summa och lägga ett förhandsbud kan då fungera som en garant för att inte förlora lägenheten till någon annan. Med det sagt är det inte alltid som säljaren accepterar ett förhandsbud då en budgivning skulle kunna leda till ett högre slutpris.

Jämför bolåneräntor från ledande banker

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden