Befinner sig Sverige i en bostadsbubbla?

Priserna på bostadsmarknaden fortsatte stiga i januari 2020, samtidigt som försäljningen ökade med 10 procent jämfört med samma period förra året, enligt Svensk Mäklarstatistik. Den stora prisökningen har gjort att allt fler börjat oroa sig för en bostadsbubbla i Sverige. Störst oro är det bland stockholmare, där priset nära fördubblats det senaste decenniet.

Hur ligger det till egentligen? Finns det en bostadsbubbla på den svenska marknaden?

Bostäder i Stockholm innerstad

Svenskar tror på en bostadsbubbla

Fyra av tio svenskar tror på en bostadsbubbla i den del av bostadsmarknaden där de bor. Det rapporterar Veckans Affärer med hänvisning till en undersökning som Skop har gjort. Den rapporterade oron är som störst i Stockholm, där varannan person tror på en bubbla.

Stockholms innerstad är det område med störst prisutveckling. Enligt Svensk Mäklarstatistik har kvadratmeterpriset ökat från i snitt 50 000 kronor 2008, till 92 900 kronor i januari 2020.  Det är strax under rekordet från juli 2017, då snittpriset var 94 400 kronor per kvadratmeter.

Likaså Sverige i stort har sett en kraftig ökning av bopriser, från i snitt 19 500 kronor 2008, till 40 800 kronor i januari 2020. När det gäller tron på en bubbla är det dock stora geografiska skillnader och mest påtagligt är det i storstadsområdena, samt bland bostadsrättsägare.

Vad är en bostadsbubbla?

För dig som känner dig osäker på begreppet ska vi kort gå igenom vad en bostadsbubbla är för något och hur det kan uppstå. En bostadsbubbla är när kostnaden för att köpa en bostad är betydligt högre än vad som anses vara rimligt. Ett vanligt kännetecken är priser som ständigt ökar och som förr eller senare spricker när tilltron till de stigande priserna upphör.

Vanliga orsaker bakom uppkomsten av en bostadsbubbla är hög efterfrågan och låga räntor. Vi har under en lång period haft mycket låga räntor i Sverige, vilket har gynnat uppgången på bostadsmarknaden. Efterfrågan påverkar framförallt priserna i populära bostadsområden som Stockholms innerstad, där tillgången är låg och det är svårt att få tag på en bostad.

Låga bolåneräntor gör att låntagare blir mer villiga att låna större summor vid bostadsköp, eftersom månadskostnaden ändå blir relativt låg. Detta, i samband med en högre efterfrågan på och lägre tillgång av bostäder, gör i sin tur att ägare kan ta mer betalt för sina bostäder.

Så fortsätter det – tills bubblan tillslut spricker. Det som händer då är att bostadspriserna, som tidigare var alldeles för högt värderade, sjunker kraftigt till mer ”normala” nivåer. Detta kan hända väldigt plötsligt och få stora konsekvenser på samhället och privatpersoners ekonomi. I värsta fall kan bostäder förlora allt sitt värde, likt det som hände tidigt 90-tal.

Finns det då en bostadsbubbla 2020?

Nu till den stora frågan – behöver vi oroa oss? Är den ständiga ökning av bostadspriser ett tecken på att vi befinner oss i en bostadsbubbla? Troligtvis inte, men vi kan förstås bara spekulera. Bostadspriserna är idag framförallt höga för att räntan är låg i Sverige. Skulle Riksbanken höja räntan skulle med stor sannolikhet värdet på bostäderna sjunka något.

Skulle däremot räntorna plötsligt stiga kraftigt eller om vi skulle gå in i en svår global lågkonjunktur – ja, då skulle prisfallet på bostäder kunna bli betydligt större. Det utesluter dock inte att priset skulle börja gå upp igen när den ekonomiska utvecklingen vänder.

Det finns givetvis en risk med ständigt ökande bostadspriser, men så länge räntan är låg är risken för ett stort ras alltså mycket låg. Det som skulle kunna få stora konsekvenser är om räntan skulle chockhöjas och svenskar skulle få svårt att betala sina bolån eller ansöka om nya. Riksbankens prognos är dock att Sverige ska ha nollränta i minst tre år framöver.

LÄS MER: Här är Riksbankens första ränteprognos för 2020

Jämför bolåneräntor

Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden