De här är de vanligaste bedrägerierna i Sverige – Hur du undviker dem (2021)

En maskerad person som sitter vid en dator.

Tyvärr finns det folk som livnär sig på att utsätta andra människor för bedrägerier. I denna text ska vi ta oss en titt på några av de vanligaste bedrägerierna i Sverige. Vi ska också undersöka hur du bör bära dig åt för att undvika att drabbas av dem.

Äldre och funktionsnedsatta

Det finns tyvärr de bedragare som är beredda att sjunka så lågt som att ge sig på äldre och funktionsnedsatta personer bara för att kunna tjäna ihop lite snabba pengar. Bland annat är det vanligt för dessa personer att ljuga och säga att de är från hemtjänsten, detta för att kunna bli insläppta och få tillgång till offrets hem. Väl där inne brukar en person sedan hålla offret upptaget medan de andra går och plockar på sig alla värdesaker de kan komma åt. Är du själv äldre eller funktionsnedsatt? Var då medveten om att detta försiggår. Om du inte känner igen den hemtjänstpersonal som kommer hem till dig, släpp då inte in dem förrän du har fått se deras legitimation. Kontrollera också noga så att det är en riktig legitimation som visar på att personen eller personerna jobbar inom just hemtjänsten. Har du en äldre eller funktionsnedsatt vän eller familjemedlem? Varna i så fall denne om detta och be honom eller henne att vara extra försiktig.

Bedrägerisamtal

En annan vanlig typ av bedrägerier är bedrägerisamtal. De går i många fall ut på att en bedragare ringer och SMS:ar dig och försöker få tillgång till ditt bankID. Närmare bestämt vill de att du ska logga in med ditt bankID så att de kan få tillgång till din internetbank och göra överföringar av pengar i ditt namn. Dessa personer utger sig ofta för att komma från den bank som du är kund hos eller Skatteverket och liknande instanser. Ha därför som regel att aldrig ge ut dina lösenord eller logga in på din internetbank med hjälp av ditt bankID när någon annan ber dig göra det. En legitim aktör hade nämligen aldrig bett dig om det. Om någon ringer och ber dig att göra detta är det därför ett tecken på att det rör sig om skumraskaffärer. Hota därför med att ringa polisen och släng på luren.

Dejtingbedrägerier

En annan form av bedrägerier som blivit allt vanligare på senare år är så kallade dejtingbedrägerier. Dessa kan gå till på en mängd olika sätt. Bland annat kan det röra sig om personer som använder sig av inkorrekta profiler där de utger sig för att vara någon de inte är. Ibland kan det till exempel röra sig om män som utger sig för att vara kvinnor eller tvärt om. Dessa personer kan då börja chatta med dig och försöka få dig till att göra olika saker som kommer kosta dig pengar. Det kan till exempel röra sig om att de vill att du blir medlem på en annan dejtingsida, sidor som det i de flesta fall kostar väldigt mycket pengar att vara medlem på. Det kan också röra sig om att personen försöker få dig att investera i kryptovalutor eller andra typer av saker. Börjar någon prata om denna typ av saker när du befinner dig på en dejtingsida, ta då genast bort och blockera personen samt anmäl honom eller henne till de som har sidan om det är möjligt.

Samtal från andra länder

En annan typ av bedrägerier handlar om att du blir uppringd från utländska nummer. Det brukar röra sig om samtal från länder som Somalia och Nigeria, och om du svarar brukar personen som ringer hoppas att du ska ringa upp i jakt på att ta reda på vem det är som ringer. Detta bör du dock inte göra, alltså att ringa upp. Gör du det kan det nämligen kosta dig stora summor pengar. Ha därför som regel att inte svara om du får ett samtal från ett land som du inte förväntar dig att få ett från. Ring inte heller upp om det är så att du har ett missat samtal från ett främmande land som du inte förväntar dig ett samtal från. Och skulle du trots allt råka svara, ringa då för allt i världen inte upp när personen som ringer dig lägger på luren.

Identitetsstöld

Också identitetsstöld är en vanlig typ av bedrägeri. Det går ut på att man använder sig av en annan persons identitetshandlingar för att få tillgång till offrets uppgifter och tillgångar. Detta kan man sedan till exempel använda för att ta ut pengar i offrets namn eller liknande. Exakt hur en identitetsstöld går till är dock något som kan variera från fall till fall.

Microsoft-bedrägerier

En typ av bedrägerier som chansen tyvärr är stor att du någon gång upplevt är så kallade Microsoft-bedrägerier. Dessa bedrägerier går ut på att du får ett falskt supportsamtal där någon ringer dig och säger sig vara från Microsoft. Personen som ringer kommer då att säga till dig att det är något fel med ditt Microsoft-konto och kommer be dig att lämna ut lösenord och liknande uppgifter samt även kortuppgifter. Om du får ett samtal där någon hävdar att de är från Microsoft och ber dig om denna typ av uppgifter, ge de då aldrig några sådana! Microsoft, eller något annat legitimt företag för den delen, hade aldrig ringt upp dig och bett om denna typ av uppgifter. Om någon ringer och gör det är det i 100% av fallen ett bedrägeri. Hota därför med att kontakta polisen och släng på luren!

Nigeriabrev

De så kallade Nigeriabreven är en typ av bedrägerier som numera pågått i många års tid. Sina namn har de fått från det faktum att många av dessa bedrägerier, åtminstone till en början, härstammade från Nigeria. Ett bedrägeri av denna typ brukar innebära att du får e-post från en person som hävdar att de har en stor summa pengar som du har rätt till. För att få rätt till denna summa kommer du dock bli ombedd att lämna ut dina kontouppgifter och ibland även betala en summa pengar för att få tillgång till de andra pengarna. Oavsett vilket så gå aldrig med på att göra detta. Det här är nämligen bara ett sätt för de personer som står bakom bedrägeriet att få tillgång till dina pengar. Hota därför, precis som i övriga fall, med att ringa polisen och släng på luren!

Lån av pengar i ditt namn

Det händer också att personer kan försöka låna pengar i ditt namn. Det kan röra sig om allt från SMS-lån till andra typer av lån. Märker du att någon försökt ta ett lån i ditt namn? Kontakta i så fall polisen.

Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden