Publicerat: 3 augusti, 2020

Därför ska du söka privatlån via en låneförmedlare

Det blir allt vanligare att vi jämför priser innan vi slår till och köper något – allt från flygresor, till priset på en dammsugare hos olika återförsäljare. På samma sätt blir det vanligare att vi jämför olika banker och långivare innan vi gör en låneansökan, för att få de bästa villkoren.

Med lån är det dock inte lika enkelt som vid köp av dammsugare. Räntan och andra villkor bestäms i regel individuellt utifrån den sökandes ekonomiska förutsättningar. Därför måste en ansökan alltid göras, och en kreditupplysning tas, för att man ska få ett låneerbjudande.

För den som vill jämföra olika erbjudanden blir det då många kreditupplysningar som måste hämtas, vilket inte är bra för kreditvärdigheten. Då kan en låneförmedlare istället användas.

Jämför låneförmedlare direkt

Man med handflatorna uppåt

Läs mer: Vikten av att jämföra innan du lånar

En tredjedel använder sig av låneförmedlare

Låneförmedlare är egentligen ingen ny företeelse på den svenska lånemarknaden, men det är först på senare år som det har blivit vanligare att använda. Enligt Lendos uppskattning är det idag omkring 35-40 % av alla som ska teckna privatlån som söker via en låneförmedlare.

Att det blir allt mer populärt är inte så konstigt sett till de fördelar som finns med att jämföra.

En undersökning som Finansinspektionen har gjort visar att lån på över 50 000 kronor som sökts via en låneförmedlare i regel är billigare än de som tecknats direkt hos en långivare.

Det beror på att låneförmedlare skapar en ökad transparens och konkurrens på marknaden, vilket pressar ner räntorna. Det som har möjliggjort denna utveckling är bland annat att det har dykt upp fler aktörer som kan konkurrera med bankerna, samt samhällets digitalisering.

Låneförmedlare verkar för att göra marknaden mer transparent genom att göra det möjligt att, med en enda kreditupplysning, jämföra personliga låneerbjudanden från flera banker och långivare.

Få personliga låneerbjudanden

En av de tidigaste, och idag största förmedlarna i Sverige, – Lendo – grundades redan 2007. Det fanns då få andra aktörer som erbjöd tjänsten att jämföra låneerbjudanden med endast en kreditupplysning. Idag finns det flera kända namn som Sambla, Zmarta och Axo Finans.

De flesta har idag över 30 olika långivare de samarbetar med och som deltar i jämförelsen.

Det innebär att den sökande kan få personliga låneförslag från alla dessa, trots att endast en kreditupplysning hos UC begärs ut. Tjänsten är dessutom helt kostnadsfri för den sökande.

Stora ränteskillnader mellan långivare

Efter att ha gått igenom alla ansökningar och beviljade och accepterade lån från 2019 har Lendo kunnat se att en del privatlån haft en så stor ränteskillnad som på 27 procentenheter.

”Det här visar hur viktigt det är att jämföra”, säger Carl Brynielsson, vd för Lendo i Sverige, i ett inlägg. ”Att konsumenten öppet kan göra en jämförelse har absolut pressat ner räntorna.”

Lånekostnaderna kan bli 90 procent högre om ingen aktiv jämförelse görs, skriver Lendo.

Läs mer: Nya långivare och låneförmedlare

”En del går direkt till banken av gammal vana”

På ett större plan är alltså den stora fördelen med låneförmedlare att de bidrar till att skapa en ökad transparens och konkurrens på lånemarknaden. På ett mer individuellt plan innebär det att den sökande enkelt kan jämföra lånevillkor och räntor och välja det bästa alternativet.

Men finns det några nackdelar? Det skulle i så fall vara att ingen låneförmedlare samarbetar med samtliga banker och långivare. Det ger alltså inte en helhetsbild av marknaden och det är inte garanterat att den låneaktör som har det bästa erbjudandet finns med i jämförelsen.

Antalet banker och långivare som låneförmedlarna samarbetar med ökar dock ständigt i takt med att de blir allt mer populära hos kunderna. Ju fler som använder sig av låneförmedlare för att jämföra privatlån, desto mer pengar förlorar långivarna på att inte ha ett samarbete.

Som svar på frågan varför inte fler använder sig av jämförelsetjänster idag säger Lendos vd:

”Vi tror att jämförelsetjänster överlag fortfarande är en relativt ny företeelse och en del går direkt till banken av gammal vana. Men vi ser att fler och fler över tid jämför innan de lånar”.

Jämför privatlån från låneförmedlare