Här är Sveriges snabbast växande finansbolag

Finansbolagen Qred Företagslån och Northmill Group, ägare av kreditbolaget Credway, har utsetts till två av Europas snabbast växande företag. Detta när tidningen Financial Times för fjärde året i rad listade de 1000 företag med störst tillväxt de senaste tre åren. Qred hamnar bland topp 10 på en 8:e plats, medan Northmill återfinns i listans övre halva, på plats 302.

Medarbetare på Qred och Northmill gör high-five

I Financial Times årliga lista FT 1000 utses de europeiska bolag som vuxit snabbast de senaste tre åren. Företagen som rankas har blivit utvalda utifrån ett antal kriterier, som omsättningstillväxt, antal anställda och resultat före skatt mellan åren 2015 och 2018.

Av tusen företag kvalificerar sig 16 svenska bolag för listan, bland annat parkeringsappen Parkster. Vinnaren bland de svenska företagen på listan är dock Qred, som rankas på en åttonde plats i Europa med en intäktstillväxt på 7 300 procent. Northmill hamnar i topp bland nordiska banker och rankas som nummer 302 totalt, med en intäktstillväxt på 543 procent.

Qred utmanar storbankerna

Sedan starten för fem år sedan har Qred utmanat storbankerna med att låna ut tillväxtkapital till småföretagare i Sverige. Fintechbolaget har sett stora framgångar genom egenutvecklade algoritmer som effektiviserat processen med kreditbetyg och riskbedömning vid ansökan.

Under 2018 mer än dubblade Qred sin omsättning från 61 till 130 miljoner kronor, samtidigt som resultatet ökade från 12 till 26 miljoner kronor. Det är första året som företaget kvalar in på FT 1000-listan och det med besked, då de utses till Sveriges snabbast växande företag.

Emil Sunvisson, vd och medgrundare på Qred, lyfter i ett pressmeddelande fram ”kombinationen av enkla digitala låneansökningar och personlig service” som deras recept på framgång. Han fortsätter med att förklara att finansbolaget, trots listplaceringen hos Financial Times, bara precis har börjat med sin vision om att revolutionera lånemarknaden.

Förra året tog företaget in 400 miljoner kronor i kapital från investerare och gick ut med att de utökar sin produktportfölj till att nu även erbjuda fakturaköp till företag. I dagsläget är Qred verksamma i Norden och Nederländerna, men målet är att expandera till ytterligare länder.

Snabbast växande banken i Norden

Ny på FT 1000-listan är även techbanken Northmill Group, som har utsetts till Gasell-företag av Dagens Industri tre år i rad. Sverigekredit har tidigare rapporterat om att Northmill blivit beviljade banktillstånd från Finansinspektionen förra året. Det var något som öppnade upp nya produktmöjligheter och gjorde att företaget kunde ta klivet från finansbolag till techbank.

Rankningen på listan placerar Northmill i topp bland nordiska banker när det gäller snabbast tillväxt, vilket inte är särskilt förvånande sett till siffrorna som företaget har redovisat. Mellan 2015 och 2018 har intäkterna mer än femdubblats, från 77 miljarder till 454 miljoner kronor.

År 2018 redovisades ett resultat på 113 miljoner kronor. I koncernen ingår varumärken som Credway, Easycredit och det nyaste tillskottet – Rebilla. Nyligen anställde Northmill en ny CPO och lanserade två nya finansiella produkter i form av ett sparkonto och ett kreditkort.

Vd och grundare, Hikmet Ego, säger i ett pressmeddelande att listplaceringen är ett bevis på att de ”fortsätter göra de rätta långsiktiga prioriteringarna”. Enligt honom har banktillståndet varit ett viktigt steg mot att ”skapa en bank som förbättrar människors privatekonomi”.

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden