Så sparar du enkelt 5 000 kronor i månaden

En vanlig rekommendation när det kommer till sparande är att ha minst två månadslöner i buffertspar – då har du förhoppningsvis så att du klarar dig vid större oförutsedda utgifter.

Utöver att ha ett kortsiktigt sparande är det bra att lägga undan till något mer långsiktigt som kontantinsatsen, eller varför inte till pensionen? Problemet är att det kan vara svårt att spara, men med lite enkla knep kan du spara minst 5 000 kronor i månaden. Ta del av våra tips!

Jämför sparkonton direkt

Spara 5000

1. Vecko- eller månadspeng i kontanter

Ett problem med vårt allt mer kontantlösa samhälle är det psykologiska i att blippa eller dra sitt kort i utbyte mot en vara eller tjänst. Det är lätt att då inte reflektera över att det faktiskt dras pengar från kontot, vilket gör det svårare att ha koll på hur mycket vi gör av med.

Ett grymt tips är därför att den 25:e varje månad först betala alla fasta kostnader, som hyra och mobilabonnemang, och sedan sätta av så mycket du vill spara på ett sparkonto. Därefter tar du ut resten i kontanter och det är dessa pengar du får använda resten av månaden.

Du kan antingen dela upp pengarna i fyra lika stora delar och använda en i veckan, eller köra hela summan på en gång. Risken med det senare är att du kan ha använt upp allt två veckor in i månaden. Med veckopeng riskerar du bara att behöva gå en helg utan pengar.

2. Nyttja rabatter och cashback på kreditkort

Det kan verka kontraproduktivt att skaffa ett kreditkort för att spara mer, men genom att nyttja kreditkorts förmåner på ett smart sätt kan du få rabatt på många köp. Först och främst gäller det att välja ett kreditkort utan årsavgift – du vill inte dra på dig ytterligare en kostnad.

Därefter gäller det att hitta ett kreditkort med bonusar och cashbacks som passar dig. Ett Komplett Bank Mastercard kan ge dig upp till 2 000 kronor i cashback per år, beroende på hur mycket du handlar för. Det motsvarar 167 kronor i månaden som dras av på fakturan.

Om du tankar mycket kan det gynna sig att ha ett OKQ8 Visa kreditkort. Brukar du däremot handla mycket online kan re:member Flex, som ger rabatt hos mer än 300 webbutiker, vara något för dig. Bland annat får du 150 kronor rabatt när du köper City Gross Matkasse.

Det är dock viktigt att inte nyttja mer än du kan betala tillbaka inom den räntefria perioden.

Möjligt sparande: 317 kronor

Jämför kreditkort utan årsavgift här

3. Skippa takeaway-kaffe och uteluncher

En stor bov för många är alla mindre köp som rör mat och dryck. Bara genom att lägga 20 kronor om dagen på takeaway-kaffe är vi uppe i 600 kronor. Du kan därför spara flera hundra kronor i månaden genom att brygga ditt egna kaffe och ta med i en termos.

Samma sak gäller för kall dryck. Ha alltid med dig en vattenflaska när du går någonstans. Genom att hålla din törst i schack blir du mindre sugen på annat och impulsköper inte lika lätt något i affären. Det kan också vara bra att ha några nötter eller en frukt med sig.

En annan kostnad är om du äter lunch ute varje dag. Ofta kostar det runt 100 kronor per måltid, vilket resulterar i en total kostnad på 2 000 kronor i månaden. Genom att göra storkok en gång i veckan eller ha med dig rester från kvällen innan kan du skippa den utgiften.

Möjligt sparande: 2 600 kronor

4. Låt rabatter och erbjudanden styra

Bestäm en dag i veckan då du storhandlar inför den kommande veckan. Åsidosätt tid till att göra en ordentlig inköpslista och finkamma internet och olika reklamutskick efter rabatter och erbjudanden. Låt det du hittar få styra veckans måltider – om det är extrapris på falukorv blir det korvstroganoff för hela slanten och är det säsong för rotfrukter blir det rotfruktsgratäng.

Det finns mängder av hemsidor där du hittar aktuella rabattkoder för dig som handlar online. Du kan även vara med i matkedjornas kundklubbar för att inte missa några rabatter. Se dock till att kolla upp rabatterna innan du åker till mataffären så att du kan anpassa matsedeln.

Med 10% rabatt på en veckohandling på 1 500 kronor sparar du 600 kronor i månaden.

Något annat, som kan verka futtigt men som är bra för både plånboken och miljön, är att alltid ta med egna matkassar. Idag kostar en plastpåse cirka 2 kronor, men i maj kommer en ny skatt införas på plastpåsar som kan höja priset till så mycket som 7 kronor per påse.

Fem påsar per veckohandling innebär då en totalkostnad på 140 kronor i månaden.

Möjligt sparande: 740 kronor

5. Se över små och stora lån

En stor utgift för många är räntan på nuvarande lån. Så länge lånen inte är återbetalda kommer den att fortsätta ticka, vilket kan bli en hel livstid för de som har bolån. Det är därför värt att se över hur mycket du kan spara genom att omförhandla räntorna eller samla lånen.

Om du har flera lån och krediter kan det finnas pengar att spara genom att samla lånen till ett större privatlån. Du ansöker om ett belopp som motsvarar din totala skuld och använder sedan lånet till att lösa dina smålån. Ofta är räntan lägre och du slipper en massa avgifter.

Något annat som kan göra stor skillnad för dina utgifter är den bolåneränta du får betala. Nöj dig inte med den ränta du har utan undersök vad andra banker har för snittränta, det vill säga den genomsnittliga räntan de erbjuder sina kunder. Om du hittar räntor som är lägre än den du har idag bör du vända dig till din bank för att omförhandla, eller byta till en bättre.

För ett bolån på 2 550 000 kronor och en ränta på 2 % är den månatliga räntekostnaden 4250 kronor. Om banken skulle sänka räntan till 1,35 % skulle det istället innebära en månadskostnad på 2 870 kronor, det vill säga en minskning med 1 380 kronor i månaden.

Möjligt sparande: 1 380 kronor

Jämför privatlån för att samla krediter

Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden