Lån utan UC

Att ett kreditbolag erbjuder lån utan UC innebär inte att en kreditprövning uteblir. Det innebär bara att kreditbolaget använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen (UC).

Snabbval
Läser in...

  Nedan kan du läsa mer om att låna utan UC eller klicka på länken för att direkt jämföra smslån som gör kreditprövning hos annat upplysningsföretag.

  Hitta fler snabblån!


  Att ta ett lån utan UC

  Till att börja med så är det en fördel att veta vad UC är för något. UC eller Upplysningscentralen som UC står för, är ett företag som hjälper andra företag och privatpersoner med information om affär- och kreditupplysningar.

  UC är Sveriges största företag inom affär- och kreditupplysningar och arbetar med detta för att ge stabil information angående kredit och betalning till sina kunder. Att ta lån utan UC anses oftast som fördelaktigt för låntagaren om man sedan tidigare har många kreditkontroller registrerade i UC:s register.

  Att ta ett lån utan UC går att göra på olika sätt och det finns flertalet typer av lån som kan göras utan UC kontroll. Några av de vanligaste typerna lån utan UC är smslån, kontokrediter, och snabblån.

  Går det att låna utan UC?

  UC är det naturliga valet för de flesta långivare och andra som behöver kreditinformation, men det finns många andra alternativ. Några av dem är:

  • Creditsafe
  • Bisnode
  • Soliditet

  En kreditprövning hos exempelvis Creditsafe registreras enbart hos just Creditsafe, vilket innebär att långivare eller andra som gör en liknande förfrågan hos UC AB inte får någon information om den tidigare förfrågan.

  Detta är många gånger mycket fördelaktigt för dig som har många tidigare registreringar hos UC.

  Utan UC

  Det är fullt möjligt att låna utan UC, framför allt med smslån. Du kan låna så mycket som upp till 25 000 kr och i vissa unika fall även 50 000 kr, men över det så finns inte många alternativ.

  I praktiken är det dock en omöjlighet att låna utan att en kreditprövning görs, till och med när det gäller smslån (UC och kreditupplysning är som tidigare framgått inte samma sak).

  Långivaren är alltid skyldig att genomföra en kreditprövning,  oavsett det gäller smslån, privatlån eller bolån, det framgår utav konsumentkreditlagen tolfte paragrafen: ”Näringsidkaren ska pröva om konsumenten har ekonomiska förutsättningar att fullgöra vad han eller hon åtar sig enligt kreditavtalet”.

  Att göra en kreditprövning utan att ha omfattande kreditinformation är en omöjlighet och därför tar alla långivare en kreditupplysning även om några erbjuder lån utan UC.

  Var kan man ansöka om smslån utan UC?

  Att finna smslån utan UC är inte speciellt svårt och det finns många företag som ger denna möjlighet om man så vill. Några företag som erbjuder smslån utan UC är Ferratum och Meddelandelån.

  Detta är långt ifrån alla långivare som erbjuder smslån utan UC men det finns några aktörer. Dessa sidor är inte endast för smslån utan ett par av dem har möjligheter till andra typer av lån, men deras huvudfunktion är smslån utan UC.

  Hur mycket kan man låna utan UC?

  Detta är en fråga som kommer variera i svaret beroende på vad för typ av lån det är, vilka förutsättningar man har samt vart ifrån man ansöker om att ta ett lån utan UC.

  De vanligaste summorna av lån utan UC ligger mellan 1000 kr och 25 000 kr.

  Det finns också flertalet lånföretag som sticker ut i mängden. En av dem är Risicum vilket erbjuder lån upp till hela 50 000 kr utan UC. Och den andra som verkligen sticker ut ur mängden är Qred som lånar ut upp till 500 000 kr utan UC, dock specialiserar sig Qred på företagslån.

  Den långivare som lånar ut allra mest är Sefina Pantbank som lånar ut upp till makalösa 1 000 000kr. Men det här är bara ett enda företag som framkommit med en sådan hög lånesumma så chansen att få ett så stort lån som privatperson är nästintill omöjligt hur man än gör på en lånemarknad utan UC.

  Låna 10 000 kronor utan UC

  Det finns långivare ger dig möjlighet att låna 10 000 kronor utan UC.

  Viktigt att komma ihåg är att Upplysningscentralen alltså inte är synonymt med själva kreditupplysningen. Upplysningscentralen är ett företag som tillhandahåller information om personer och företags kreditvärdighet, liksom många andra upplysningsföretag på marknaden.

  Alla lånetyper oavsett storlek ska alltid föregås av en kreditupplysning. Det gäller alltså även ett mindre lån om 10 000 kronor. Observera att du fortfarande kan låna 10 000 kronor utan UC.

  Låna 20 000 kronor utan UC

  Är du i behov av en större summa så finns det även kreditföretag som erbjuder dig att låna 20 000 kronor utan UC. Det kan vara bra att komma ihåg att ju mer du önskar låna, desto större krav ställs det på din privatekonomi.

  Genom att filtrera på lånebelopp och långivare som inte använder UC så kan du se vilka långivare som erbjuder låntagare att låna 20 000 utan UC.

  När ska man ansöka om smslån utan UC?

  Om du letar efter ett kreditbolag som inte använder Upplysningscentralen, så finner du alla här på Sverigekredit. Syftet med att ansöka om ett smslån utan UC handlar oftast om två olika saker.

  • Du har ansökt om flera lån tidigare där kreditupplysningen skett genom UC och du har blivit nekad
  • Du har redan flera skulder och lån som registrerats genom Upplysningscentralen

  Det förstnämnda syftet är ett mer sunt syfte där man kan låna pengar med smslån utan UC. Om du däremot försöker hitta en långivare som inte ska se alla dina ansökningar och redan stora skulder så är du ute på villovägar. om du drar på dig mer skulder än du kan hantera så försätter du dig i en allvarlig sits som kan orsaka att du får betalningsanmärkningar och i värsta fall kan du få skulder hos Kronofogden. Men som låntagare kan det vara skönt att veta att smslån utan UC är en möjlighet.

  Att tänka på vid lån utan UC

  När man tar ett smslån utan UC så är det viktigt att tänka på ett par olika faktorer. En av dem är att man ska kolla upp vilken av de olika lånen som finns utan UC som ger bäst ränta för låntagaren, och samtidigt ta den som är mest relevant för låntagaren.

  Det finns som tidigare nämnt flertalet typer av lån utan UC, och de tre vanligaste när det kommer till mindre och snabbare lån, är smslån, kontokrediter och snabblån.

  Man ska vara försiktig över huvud taget när det handlar om att ta lån då man i slutändan alltid kommer bli skyldig att betala tillbaka.

  Ytterligare en viktig faktor att tänka på vid val av lån, är att man ser till att ha en inkomst eller ekonomiskt stöd så att man kan betala tillbaka lånet på den förfallotid man har på sig, dvs exempelvis 7/30/61/90 dagar.

  En grundläggande tanke som man också bör ha koll på vid snabblån eller högrisklån är att summan som man blir skyldig att betala tillbaka alltid kommer att öka lite i jämförelse med vad man lånade, detta p.g.a. hög ränta på snabblån.

  Vad är UC?

  UC är, i motsats till vad många tror, inte en annan benämning på kreditupplysning eller kreditprövning som det även kallas.

  UC en förkortning för företaget Upplysningscentralen AB, som är den ledande aktören inom kreditinformation i Sverige. Det finns dock långivare som erbjuder sms lån utan UC.

  UC AB ägs av de sex största affärsbankerna i Sverige och säljer kreditinformation till både företag och privatpersoner.

  Eftersom UC AB är så pass dominerande och majoriteten av alla banker och andra långivare använder just det kreditupplysningsföretaget för sin kreditinformation, så har en kreditupplysning via UC blivit synonym med en kreditupplysning i allmänhet.

  Vilka uppgifter finns hos UC?

  Långivare som tar en kreditupplysning hos UC får reda på väldigt mycket om dig och din livssituation för att sedan ta ett beslut om de tänker godkänna din låneansökan eller inte och i så fall hur hög ränta de tänker ge lånet.

  Först och främst kollar de på dina tidigare förfrågningar hos UC, det vill säga alla ansökningar du tidigare har gjort hos UC det senaste året. Har det gjorts många förfrågningar och därmed tagits kreditprövningar på dig kan långivarna bli oroliga och tro att det finns en underliggande orsak till varför du har ansökt om så många olika lån och inte har blivit accepterad. Därför kan det för dig som låntagare vara av intresse att använda en långivare som ger lån utan UC.

  Föga förvånande är långivarna väldigt intresserade i din inkomst och vilken typ av anställning du har och vilken inkomst du får av den. Högavlönade har såklart en större möjlighet för ett större lån och har du haft ett stadigt jobb under en längre tid kan långivarna också dra slutsatsen att du kommer att ha det i framtiden. En nyanställd eller en person som byter jobb väldigt ofta kommer ha det svårare att få ett bra lån.

  Jobbsituationen är det inte det enda i din livsstil som långivarna är intresserade av. Även hemmafronten analyseras för att se om den kan ha någon påverkan på kundens återbetalningsförmåga.

  Är personen singel eller har den sambo? Hyr den bostad eller äger den eget? Finns det några barn med i bilden? Att ha sambo ses som något positivt då det innebär att hushållet har två inkomster.

  Att långivarna tycker det är bra om man äger en egen bostad säger sig självt. Dock ser de inte barn som något positivt då de innebär stora utgifter. På samma sätt som vid arbete ses det som negativt om man byter bostad ofta.

  Slutligen tittar långivarna och UC på dina nuvarande skulder och krediter. Har du redan mycket lånade pengar är naturligtvis långivarna inte lika måna om att låna dig mer innan du har betalat av dem. Har du varit dålig med att betala dina räkningar och har betalningsanmärkningar får det långivarna att rygga tillbaka.

  En betalningsanmärkning är det ultimata beviset på att du inte kan hantera din ekonomi och att du inte är ansvarsfull med dina lån och krediter. En person med en betalningsanmärkning kommer att få en mycket högre ränta, om de ens får något lån i huvud taget.

  Bästa sättet att undvika betalningsanmärkningar är att vara proaktiv, budgetera och se till att man inte låna över sina tillgångar.

  Vad säger kreditupplysningen om mig?

  När någon begär en kreditupplysning via Upplysningscentralen ges två alternativ. Endera en full personupplysning eller en personupplysning “mikro”. Den fulla personupplysningen ger svar på följande information:

  • Senast registrerade händelser (här ingår hos UC bl.a. information om antal begärda kreditupplysningar som registrerats)
  • Allmänna uppgifter (ex. namn, personnummer och folkbokföringsadress, civilstatus)
  • Inkomstuppgifter
  • Ägande av fastighet
  • Betalningsanmärkningar och andra anmärkningar
  • Senaste frågor registrerade hos Upplysningscentralen

  Mikroupplysningen innehåller till skillnad från den fulla personupplysningen enbart en sammanfattning av personuppgifter och information om eventuella betalningsanmärkningar och andra anmärkningar.

  Det som avgör vilken information som lämnas ut beror alltså på vilken upplysning som har begärts.

  UC och låneförmedlare

  Varje gång du vänder dig till en långivare med en ansökan tas en kreditupplysning, även om långivaren ger lån utan UC. Med många ansökningar om lån får du alltså snabbt många förfrågningar registrerade. Ett sätt att undvika detta är att gå via en låneförmedlare.

  En låneförmedlare är en slags mellanhand mellan dig som potentiell låntagare och ett antal långivare. Låneförmedlarens roll är att, utifrån de uppgifter du lämnar, förhandla fram erbjudanden från långivarna och presentera dem för dig.

  När du vänder dig till en låneförmedlare tas bara en kreditupplysning trots att du kan få en handfull eller fler låneerbjudanden. En annan fördel är att du har goda chanser att få mer förmånliga låneerbjudanden än vad du skulle kunnat få om du kontaktade ett större antal långivare på egen hand.

  Notera att det inte finns någon låneförmedlare som kan hjälpa dig att hitta smslån utan uc.

  Söka lån med UC

  Anledningen till varför många väljer att söka lån utan uc är på grund av att de kanske inte lyckas få lån från de vanliga låneinstituten, vilka använder uc. Att leta efter snabblån och smslån utan uc behöver då inte vara den enda lösningen på problemet.

  Genom att förbättra dina chanser till ett vanligt lån med uc kan du få möjligheten att välja mellan ett större utbud av lån och hitta ett lån som passar just dig. Har kan du läsa om olika metoder som kan hjälpa dig få ett lån där du inte behöver söka lån utan uc.

  Lån med UC och medsökande

  Som du kan läsa tidigare görs det grundliga observationer och analyser av din ekonomiska situation, livsstil och kreditvärdighet. Baserat på detta tar långivaren ett beslut om de kommer godkänna eller neka din låneansökan.

  Vad många gör då är att de ansöker om lån tillsammans med någon annan. Detta kallas för att ansöka om låd med medsökande. Genom att ansöka om lån med medsökande kommer långivaren inte bara titta på din ekonomi, livsstil etc. utan även den du söker med.

  Detta kan öka chanserna för ett bättre lån markant, då ni nu har två inkomster att dra ifrån. Har du en dålig kreditvärdighet och kan inte ansöka om ett vanligt lån med UC kan din medsökande motverka detta om denne har en väldigt god kreditvärdighet.

  Det gäller alltså att ansöka om ett lån med någon som har en god ekonomi då om den har en dålig kreditvärdighet kan det till och med göra det svårare för dig att hitta ett lån.

  Ta reda på sin UC

  Du kan på ett enkelt sätt ta reda på ditt eget kreditbetyg. Ett sätt är att använda Upplysningscentralens egna tjänster genom Kreddy. Du har dock två huvudsakliga alternativ för att göra detta.

  Det ena är att registrera dig och göra en kreditupplysning via sidan minupplysning.se, det andra är att ladda ner appen Kreddy. Båda alternativen är kostnadsfria och användarvänliga.

  Om du måste välja det ena alternativet skulle vi vilja rekommendera det sistnämnda. Kreddy är en app som tagits fram av just UC som snabbt och enkelt ger dig ditt kreditbetyg inom loppet av några sekunder.

  Sammanfattning

  • Alla långivare måste göra en kreditprövning för alla typer av lån och som underlag för kreditprövningen används en kreditupplysning.
  • UC är den största aktören inom kreditupplysningar, men varje långivare är fri att använda vilket kreditupplysningsföretag som helst.
  • Om långivaren tar en kreditupplysning hos en annan aktör än UC kommer någon registrering hos UC inte att göras, vilket är en fördel om du redan har många förfrågningar.
  • Väljer du att anlita en låneförmedlare tas bara en kreditupplysning oavsett hur många låneerbjudanden du får ta del av.
  • Vi avråder dig från att låna pengar utan kreditprövning genom UC, i syfte att kringgå det faktum att du redan har en stor mängd skulder där dina ansökningar registrerats genom UC.

  Läs här om du har svårt att få lån