Lån utan UC

Snabbval:
Loading...

  Att ett kreditbolag erbjuder lån utan UC innebär inte att en kreditprövning uteblir. Det innebär bara att kreditbolaget använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen (UC). Nedan kan du läsa mer om att låna utan UC eller klicka på länken för att direkt jämföra smslån som gör kreditprövning hos annat upplysningsföretag.

  Hitta lån som inte använder UC


  Lån utan uc inspekterar

  Vad är UC?

  UC är, i motsats till vad många tror, inte en annan benämning på kreditupplysning eller kreditprövning som det även kallas.  UC en förkortning för företaget Upplysningscentralen AB, som är den ledande aktören inom kreditinformation i Sverige. UC AB ägs av de sex största affärsbankerna i Sverige och säljer kreditinformation till både företag och privatpersoner. Eftersom UC AB är så pass dominerande och eftersom majoriteten av alla banker och andra långivare använder just detta kreditupplysningsföretag för sin kreditinformation har en kreditupplysning via UC blivit synonym med en kreditupplysning i allmänhet.

  Låna utan UC – går det?

  UC är det naturliga valet för de flesta långivare och andra som behöver kreditinformation, men det finns många andra alternativ. Några av dem är:

  • Creditsafe
  • Bisnode
  • Soliditet

  En kreditprövning hos exempelvis Creditsafe registreras enbart hos just Creditsafe, vilket innebär att långivare eller andra som gör en liknande förfrågan hos UC AB inte får någon information om den tidigare förfrågan. Detta är många gånger mycket fördelaktigt för dig som har många tidigare registreringar hos UC.

  Det är fullt möjligt att låna utan UC, framför allt med smslån. Du kan låna så mycket som upp till 10000 kr och i vissa fall även 20000 kr, men över det så finns inte många alternativ. Det är dock i praktiken en omöjlighet att låna utan att en kreditprövning görs, till och med när det gäller smslån (UC och kreditupplysning är som tidigare framgått inte samma sak). Varje långivare, oavsett det gäller smslån, privatlån eller bolån, har en skyldighet enligt regleringen i konsumentkreditlagen att göra en kreditprövning. Att göra en kreditprövning utan att ha omfattande kreditinformation är en omöjlighet och därför tar alla långivare en kreditupplysning.

  UC och låneförmedlare

  Varje gång du vänder dig till en långivare med en ansökan tas en kreditupplysning. Med många ansökningar om lån får du alltså snabbt många förfrågningar registrerade. Ett sätt att undvika detta är att gå via en låneförmedlare.

  En låneförmedlare är en slags mellanhand mellan dig som potentiell låntagare och ett antal långivare. Låneförmedlarens roll är att, utifrån de uppgifter du lämnar, förhandla fram erbjudanden från långivarna och presentera dem för dig. När du vänder dig till en låneförmedlare tas bara en kreditupplysning trots att du kan få en handfull eller fler låneerbjudanden. En annan fördel är att du har goda chanser att få mer förmånliga låneerbjudanden än vad du skulle kunnat få om du kontaktade ett större antal långivare på egen hand.

  Notera att det inte finns någon låneförmedlare som kan hjälpa dig att hitta smslån utan uc.

  När ska man ansöka om smslån utan UC?

  Om du letar efter ett kreditbolag som inte använder Upplysningscentralen, så finner du alla här på Sverigekredit. Syftet med att ansöka om ett smslån utan UC handlar oftast om två olika saker.

  • Du har ansökt om flera lån tidigare där kreditupplysningen skett genom UC och du har blivit nekad
  • Du har redan flera skulder och lån som registrerats genom Upplysningscentralen

  Det förstnämnda syftet är ett mer sunt syfte där man kan låna pengar utan UC. Om du däremot försöker hitta en långivare som inte ska se alla dina ansökningar och redan stora skulder så är du ute på villovägar. om du drar på dig mer skulder än du kan hantera så försätter du dig i en allvarlig sits som kan orsaka att du får betalningsanmärkningar och i värsta fall kan du få skulder hos Kronofogden.

  Sammanfattning

  • Alla långivare måste göra en kreditprövning för alla typer av lån och som underlag för kreditprövningen används en kreditupplysning.
  • UC är den största aktören inom kreditupplysningar, men varje långivare är fri att använda vilket kreditupplysningsföretag som helst.
  • Om långivaren tar en kreditupplysning hos en annan aktör än UC kommer någon registrering hos UC inte att göras, vilket är en fördel om du redan har många förfrågningar.
  • Väljer du att anlita en låneförmedlare tas bara en kreditupplysning oavsett hur många låneerbjudanden du får ta del av.
  • Vi avråder dig från att låna pengar utan kreditprövning genom UC, i syfte att kringgå det faktum att du redan har en stor mängd skulder där dina ansökningar registrerats genom UC.