Lån utan UC

Snabbval
Loading...

  Att ett kreditbolag erbjuder lån utan UC innebär inte att en kreditprövning uteblir. Det innebär bara att kreditbolaget använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen (UC). Nedan kan du läsa mer om att låna utan UC eller klicka på länken för att direkt jämföra smslån som gör kreditprövning hos annat upplysningsföretag.

  Hitta fler lån!


  Ta lån utan UC

  Vad är UC?

  UC är, i motsats till vad många tror, inte en annan benämning på kreditupplysning eller kreditprövning som det även kallas.  UC en förkortning för företaget Upplysningscentralen AB, som är den ledande aktören inom kreditinformation i Sverige. UC AB ägs av de sex största affärsbankerna i Sverige och säljer kreditinformation till både företag och privatpersoner. Eftersom UC AB är så pass dominerande och eftersom majoriteten av alla banker och andra långivare använder just detta kreditupplysningsföretag för sin kreditinformation har en kreditupplysning via UC blivit synonym med en kreditupplysning i allmänhet.

  Vilka uppgifter finns hos UC?

  Långivare som tar en kreditupplysning hos UC får reda på väldigt mycket om dig och din livssituation för att sedan ta ett beslut om de tänker godkänna din låneansökan eller inte och i så fall hur hög ränta de tänker ge lånet.

  Först och främst kollar de på dina tidigare förfrågningar hos UC, det vill säga alla ansökningar du tidigare har gjort hos UC det senaste året. Har det gjorts många förfrågningar och därmed tagits kreditprövningar på dig kan långivarna bli oroliga och tro att det finns en underliggande orsak till varför du har ansökt om så många olika lån och inte har blivit accepterad.

  Föga förvånande är långivarna väldigt intresserade i din inkomst och vilken typ av anställning du har och vilken inkomst du får av den. Högavlönade har såklart en större möjlighet för ett större lån och har du haft ett stadigt jobb under en längre tid kan långivarna också dra slutsatsen att du kommer att ha det i framtiden. En nyanställd eller en person som byter jobb väldigt ofta kommer ha det svårare att få ett bra lån.

  Jobbsituationen är det inte det enda i din livsstil som långivarna är intresserade av. Även hemmafronten analyseras för att se om den kan ha någon påverkan på kundens återbetalningsförmåga. Är personen singel eller har den sambo? Hyr den bostad eller äger den eget? Finns det några barn med i bilden? Att ha sambo ses som något positivt då det innebär att hushållet har två inkomster. Att långivarna tycker det är bra om man äger en egen bostad säger sig självt. Dock ser de inte barn som något positivt då de innebär stora utgifter. På samma sätt som vid arbete ses det som negativt om man byter bostad ofta.

  Slutligen tittar långivarna och UC på dina nuvarande skulder och krediter. Har du redan mycket lånade pengar är naturligtvis långivarna inte lika måna om att låna dig mer innan du har betalat av dem. Har du varit dålig med att betala dina räkningar och har betalningsanmärkningar får det långivarna att rygga tillbaka. En betalningsanmärkning är det ultimata beviset på att du inte kan hantera din ekonomi och att du inte är ansvarsfull med dina lån och krediter. En person med en betalningsanmärkning kommer att få en mycket högre ränta, om de ens får något lån i huvud taget. Bästa sättet att undvika betalningsanmärkningar är att vara proaktiv, budgetera och se till att man inte låna över sina tillgångar.

  Låna utan UC – går det?

  UC är det naturliga valet för de flesta långivare och andra som behöver kreditinformation, men det finns många andra alternativ. Några av dem är:

  • Creditsafe
  • Bisnode
  • Soliditet

  En kreditprövning hos exempelvis Creditsafe registreras enbart hos just Creditsafe, vilket innebär att långivare eller andra som gör en liknande förfrågan hos UC AB inte får någon information om den tidigare förfrågan. Detta är många gånger mycket fördelaktigt för dig som har många tidigare registreringar hos UC.

  Det är fullt möjligt att låna utan UC, framför allt med smslån. Du kan låna så mycket som upp till 25 000 kr och i vissa unika fall även 50 000 kr, men över det så finns inte många alternativ. Det är dock i praktiken en omöjlighet att låna utan att en kreditprövning görs, till och med när det gäller smslån (UC och kreditupplysning är som tidigare framgått inte samma sak). Varje långivare, oavsett det gäller smslån, privatlån eller bolån, har en skyldighet enligt regleringen i konsumentkreditlagen att göra en kreditprövning. Att göra en kreditprövning utan att ha omfattande kreditinformation är en omöjlighet och därför tar alla långivare en kreditupplysning.

  UC och låneförmedlare

  Varje gång du vänder dig till en långivare med en ansökan tas en kreditupplysning. Med många ansökningar om lån får du alltså snabbt många förfrågningar registrerade. Ett sätt att undvika detta är att gå via en låneförmedlare.

  En låneförmedlare är en slags mellanhand mellan dig som potentiell låntagare och ett antal långivare. Låneförmedlarens roll är att, utifrån de uppgifter du lämnar, förhandla fram erbjudanden från långivarna och presentera dem för dig. När du vänder dig till en låneförmedlare tas bara en kreditupplysning trots att du kan få en handfull eller fler låneerbjudanden. En annan fördel är att du har goda chanser att få mer förmånliga låneerbjudanden än vad du skulle kunnat få om du kontaktade ett större antal långivare på egen hand.

  Notera att det inte finns någon låneförmedlare som kan hjälpa dig att hitta smslån utan uc.

  När ska man ansöka om smslån utan UC?

  Om du letar efter ett kreditbolag som inte använder Upplysningscentralen, så finner du alla här på Sverigekredit. Syftet med att ansöka om ett smslån utan UC handlar oftast om två olika saker.

  • Du har ansökt om flera lån tidigare där kreditupplysningen skett genom UC och du har blivit nekad
  • Du har redan flera skulder och lån som registrerats genom Upplysningscentralen

  Det förstnämnda syftet är ett mer sunt syfte där man kan låna pengar utan UC. Om du däremot försöker hitta en långivare som inte ska se alla dina ansökningar och redan stora skulder så är du ute på villovägar. om du drar på dig mer skulder än du kan hantera så försätter du dig i en allvarlig sits som kan orsaka att du får betalningsanmärkningar och i värsta fall kan du få skulder hos Kronofogden.

  Söka lån med UC

  Anledningen till varför många väljer att söka lån utan uc är på grund av att de kanske inte lyckas få lån från de vanliga låneinstituten, vilka använder uc. Att leta efter snabblån och smslån utan uc behöver då inte vara den enda lösningen på problemet. Genom att förbättra dina chanser till ett vanligt lån med uc kan du få möjligheten att välja mellan ett större utbud av lån och hitta ett lån som passar just dig. Har kan du läsa om olika metoder som kan hjälpa dig få ett lån där du inte behöver söka lån utan uc.

  Lån med UC och medsökande

  Som du kan läsa tidigare görs det grundliga observationer och analyser av din ekonomiska situation, livsstil och kreditvärdighet. Baserat på detta tar långivaren ett beslut om de kommer godkänna eller neka din låneansökan. Vad många gör då är att de ansöker om lån tillsammans med någon annan. Detta kallas för att ansöka om låd med medsökande. Genom att ansöka om lån med medsökande kommer långivaren inte bara titta på din ekonomi, livsstil etc. utan även den du söker med. Detta kan öka chanserna för ett bättre lån markant, då ni nu har två inkomster att dra ifrån. Har du en dålig kreditvärdighet och kan inte ansöka om ett vanligt lån med UC kan din medsökande motverka detta om denne har en väldigt god kreditvärdighet. Det gäller alltså att ansöka om ett lån med någon som har en god ekonomi då om den har en dålig kreditvärdighet kan det till och med göra det svårare för dig att hitta ett lån.

  Ta reda på sin UC

  Du kan på ett enkelt sätt ta reda på ditt eget kreditbetyg. Ett sätt är att använda Upplysningscentralens egna tjänster genom Kreddy. Du har dock två huvudsakliga alternativ för att göra detta. Det ena är att registrera dig och göra en kreditupplysning via sidan minupplysning.se, det andra är att ladda ner appen Kreddy. Båda alternativen är kostnadsfria och användarvänliga. Om du måste välja det ena alternativet skulle vi vilja rekommendera det sistnämnda. Kreddy är en app som tagits fram av just UC som snabbt och enkelt ger dig ditt kreditbetyg inom loppet av några sekunder.

  Skuldsanering

  Är man alldeles för skuldsatt och man sitter i en sådan extrem situation att man inte klarar sig ekonomiskt finns det en process hos kronofogden som heter skuldsanering. Skuldsanering är en process vars syfte är att hjälpa människor i ekonomisk kris att göra sig skuldfria och att komma tillbaka till ett sundare ekonomiskt liv.

  För att kunna få en skuldsanering behöver du göra en ansökan till kronofogden. Kronofogden kommer därefter göra en utredning om du uppfyller de krav de ställer för att göra en skuldsanering. Skulle denna ansökan godkännas kommer ännu en utredning ske ihop med fordringsägarna som uppger vilka skulder man har hos dem. Du och kronofogden kommer därefter överens om en betalningsplan om hur varje fordringsägare kommer kompenseras. Vanligtvis tar en skuldsanering upp till fem år att utföra. Under denna period kommer du att få leva på existensminimum där alla andra inkomster går till kronofogden och därefter fordringsägarna. När skuldsaneringen är över kommer du vara helt skuldfri.

  Sammanfattning

  • Alla långivare måste göra en kreditprövning för alla typer av lån och som underlag för kreditprövningen används en kreditupplysning.
  • UC är den största aktören inom kreditupplysningar, men varje långivare är fri att använda vilket kreditupplysningsföretag som helst.
  • Om långivaren tar en kreditupplysning hos en annan aktör än UC kommer någon registrering hos UC inte att göras, vilket är en fördel om du redan har många förfrågningar.
  • Väljer du att anlita en låneförmedlare tas bara en kreditupplysning oavsett hur många låneerbjudanden du får ta del av.
  • Vi avråder dig från att låna pengar utan kreditprövning genom UC, i syfte att kringgå det faktum att du redan har en stor mängd skulder där dina ansökningar registrerats genom UC.

  Läs här om du har svårt att få lån