Kvadratmeter säljes!

 

Att köpa bostad i storstäder är i de flesta fall en fråga om mycket höga belopp. Förutom den rådande bostadsbristen rent generellt i landet, kan bostadsrätter och hus – p.g.a bolånetaket – vara svårt att finansiera. Men att bostadspriserna skiljer så pass mycket beroende på vart i Sverige man vill finansiera – överraskar många.

 

Kvadratmeter

 

Men priserna skiljer sig enormt mycket mellan län, ort och samhälle. Enligt en undersökning i en artikel från Sydsvenskan den 11 december, kan man få en bostad i Sandviken på 116 kvm för ca 1 miljon kronor. Däremot får en köpare nöja sig med en bostad på drygt 14 kvm för samma pris, i Stockholms kommun.

Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling menar att det troligtvis inte är en större överraskning för någon, men att det däremot skulle skilja så pass mycket i pris och storlek som det faktiskt gör, kan få en att reagera.


Att välja bostadsort med rätt förutsättningar

Bostadsbristen är ett känt fenomen i hela landet och förblir ett fortsatt problem så länge det inte fastställs att byggs några nya lägenheter. Att det skapas arbetstillfällen även i mindre orter i Sverige är av stor vikt för ett välmående land, och då är det också avgörande att infrastrukturen hänger med så att samhällen runt om på mindre orter kan börja ta form. En av anledningarna till de höga bostadspriserna i storstäder, är just p.g.g av att bebyggelser och infrastrukturen inte går hand i hand med det ökande behovet.

– Det som är allra viktigast att tänka på när man ska köpa hus är att se till kommunen i sin helhet, och inte minste att se hur kommunen satsar på just infrastrukturen, tillägger Tanja Ilic.

Fem orter du får flest kvadratmeter för:

Kommun Antal kvm för 1 miljon
Sandviken 116 kvadratmeter
Nässjö 115 kvradratmeter
Kiruna 110 kvadratmeter
Lidköping 109 kvadratmeter
Vänersborg 106 kvadratmeter

Ju äldre bostad – desto högre pris

Funkis, Art Deco och sekelskifte är några utav de ofta mycket attraktiva egenskaper för en bostad på marknaden, tycker många. Att bo i ett äldre hus eller lägenhet, är för många en dröm – då de tycker att fantasin får vandra fritt med möbler, färg och form. Tyvärr har marknaden för äldre bostadshus stramats åt och således blivit svårare att hitta på senare år.

Bostäder från 1800-talet blir allt svårare att få tag i

Byggåret spelar stor roll för bostadens slutpris, visar resultatet efter en undersökning gjord av Booli. De lägenheter som är byggda under det senare 1800-talet är allra dyrast och kostar ca. 97500 kr/kvadratmeter. Däremot sjunker priserna igen fram till 90-talet, då man kan se en stigande kurva återigen. Anledningen till det fallande priset under 1900-talet finns det inga bra svar på, mer än att det helt enkelt är en fråga om vad som är trendigt.

I tabellen nedan kan du se hur priserna skiljer i förhållande till byggår och per kvadratmeter.

Byggår Kvadratmeterpris (ca) Boarea (ca)
1870-1879 97.500 kr 62
1880-1889 93.195 kr 68
1890-1899 92.722 kr 67
1900-1909 89.299 kr 66
1910-1919 88.356 kr 67

Källa: aftonbladet.se

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden