Efter räntehöjningen – Så mycket dyrare blir bolånet

Trots spridda meningar vid gårdagens penningpolitiska möte väljer Riksbanken att höja reporäntan från -0,25 till noll procent. Det innebär att vi nu, efter nästan fem år, inte längre kommer ha en minusränta i Sverige. Det här beslutet kan påverka ekonomin för miljontals svenska bolånetagare, men hur stor höjning av boräntan är egentligen att vänta?

Höjd reporänta

Det här är den andra höjningen av reporäntan på över sju år, varav den senaste skedde för nästan exakt ett år sedan. Då höjdes räntan från -0,5 till -0,25 procent. En noll-ränta är dock fortfarande en mycket låg ränta, vilket innebär en fortsatt expansiv penningpolitik.

LÄS MER: Funderar du på att byta bank? – Tänk på det här!

Så påverkar räntehöjningen dig

För dig med rörlig bolåneränta kan Riksbankens höjning innebära att även din bank väljer att höja sin ränta. Vi talar dock inte om en höjning på 25 punkter som Riksbanken höjde med. Din ränta kan höjas en aning, men det är inte några drastiska förändringar det är tal om.

En höjd reporänta behöver inte bara vara något negativt. Faktum är att en höjning normalt leder till en starkare krona. Det beror på att en högre ränta får svenska tillgångar att framstå som mer attraktiva än placeringar i andra valutor, vilket skapar högre efterfrågan på kronan. En starkare växelkurs gör i sin tur att dina pengar räcker längre när du är utomlands.

Hur ser det ut framöver?

Prognosen för reporäntan de kommande åren visar inte heller på några drastiska höjningar. Riksbanken tror fortfarande på en oförändrad ränta fram tills år 2022. De närmsta två åren förväntas räntan alltså ligga kvar på samma nivå, men det finns så klart ingen garanti för det.

Om räntan ändå skulle förändras framöver är det mer sannolikt att den skulle sänkas igen, exempelvis om vi skulle se en väldigt mycket snabbare avmattning av konjunkturen.

Vad är bäst – bundet eller rörligt bolån?

Bundet bolån är gynnsamt i lägen då stora räntehöjningar är att vänta. Eftersom den här höjningen inte bör påverka boräntorna i någon större utsträckning finns ingen anledning att stressa med att binda räntan. Som tidigare nämnt kommer beslutet antagligen innebära mindre räntehöjningar den närmsta tiden, som vid senaste ändringen för ett år sedan.

Senast tvingades dock bankerna sänka sina räntor igen kort därefter på grund av en hård konkurrens på bolånemarknaden, vilket antagligen kommer vara fallet även den här gången. Idag är det en enkel process att flytta sina bolån till en annan bank som har mer fördelaktiga räntor, vilket gör det svårt för bankerna att motivera en högre ränta än konkurrenterna.

Det finns dock fortfarande fördelar med att ha en bunden ränta. Prisskillnaden mellan rörlig och bunden ränta har historiskt sett inte varit särskilt stor. Med bunden ränta vet du exakt hur mycket du behöver betala varje månad, vilket är en trygghet för många. Däremot bör du vara säker på att du ska bo kvar hela bindningstiden för att slippa betala ränteskillnadsersättning.

Den nya räntan träder i kraft den 8 januari 2020.

Jämför långivare för bäst bolåneränta

Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden