Spara pengar med grönt bolån

Genom att göra din bostad miljövänlig kan du spara pengar. Miljön är något som är aktuellt just nu. Det är något som blir viktigare och viktigare för många av oss. Det är dags att börja tänka på de som kommer efter oss och den planet som vi lämnar efter oss. Det har gjorts stora undersökningar som visar att även våra bostäder är stora bovar i dramat och något som vi behöver förbättra oss på för att kunna bromsa den negativa utvecklingen.

Enligt WWF går 40 % av all energi i Sverige till bostäder och servicelokaler och därför blir det viktigare och viktigare med en miljövänlig bostad. Det finns många sätt att bidra till det här men en av de viktigaste är energideklarationen som visar vilken energiklass din bostad ligger i. Om du ligger på klass A eller B kan du dessutom spara pengar med ett grönt bolån.

Ansök om Bolån

Vad är ett grönt bolån?

Det är inte alls lika svårt som det låter. Det är miljövänligheten som ligger i fokus och du kan få en rejäl rabatt om du använder dig av ett grönt bolån.

Många långivare ger därför olika rabatter och du kan få upp till 0,10 procentenheter på den aktuella boräntan. Om din ränta är bunden gäller rabatten under hela bindningstiden och för den som har en rörlig ränta ett år. Du måste då förnya din rabatt efter ett år och får den förnyad om din bostad fortfarande uppfyller kraven.

Vilka krav gäller?

Det finns tre olika grundkrav och du måste uppfylla minst ett av dem. Du måste ha en bostad som har en energiklass på minst A eller B enligt Boverkets energiklassificering. Andra alternativet är att du har en godkänd Svanenmärkning. Som tredje grundkrav kan du ha en miljöbyggnad enligt Sweden Green Building Council med en guld- eller silvercertifiering.

Hus med grönt bolån

Hur anmäler jag mig?

Din långivare kan många gånger hjälpa till och svara på diverse frågor som du kan tänkas ha. Det du behöver göra först dock är att fylla i och lämna in ansökan för ett grönt bolån. Långivare har ofta olika namn på sitt lån.

Om du vill flytta över ditt lån till en ny långivare för att kunna ta del av rabatten bör du ta hand om det först och vara säker på att du får de villkor som du vill ha.

De flesta långivare kommer att hämta din energideklaration från Boverket och kontrollerar om du uppfyller kraven som finns. Om du är osäker på vilken energiklass som din bostad har kan du gå in på Boverkets hemsida.

Om du redan har en energideklaration kan den skickas direkt till dig. Om din nuvarande deklaration var gjord innan 2014 behöver du be om en ny och uppdaterad. Om du inte har en deklaration får du ta hjälp av en certifierad energiexpert för att utföra en. Boverkets hemsida har en lista över de som du kan använda dig av.

Prata redan idag med din bank och se över din situation. Medan du hjälper till att rädda planeten och minskar din energiförbrukning vinner du även en rabatt på affären.

Ansök om Bolån

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden