Spärra personnummer

Hur mycket vill du låna?

Du kan spärra ditt personnummer av olika anledningar, som till exempel för att begränsa dina egna lånemöjligheter hos olika kreditgivare, som ett sätt att sätta koppel på sig själv eller för att förhindra att ditt personnummer används i lånesyfte av någon annan än dig själv.

Spärra ditt personnummer

Vill du spärra ditt personnummer för smslån och hos kreditupplysningsföretag?

Det är ditt personnummer som gör att du kan identifiera dig för långivare och långivaren använder även ditt personnummer för att begära ut en kreditupplysning på dig när de kontaktar ett kreditupplysningsbolag. Vid alla ekonomiska transaktioner behöver du ditt personer idag samt i många andra sammanhang för att identifiera dig.

I och med att ditt personnummer kan användas i så många olika syften så är det något du bör vara försiktig med vem du lämnar ut uppgiften till. Även om det krävs mer än bara ditt personnummer för att orsaka stor skada så är ändå personnumret det första du bör skydda. Id-kapning, alltså att någon fått tag på ditt personnummer, kan handla om att någon använder ditt namn, personnummer och hemadress för att beställa varor på internet. Bedragaren går sedan till ett utlämningsställe i närheten av din bostad, visar upp en id-handling, som kan vara falsk eller stulen, och hämtar ut varan. Det kan också handla om att dina personuppgifter används för att få ut betalkort, ta lån, använda speltjänster eller för att köpa varor på kredit i butiker. Genom din identitet kan en bedragare även få ut information av sådan karaktär att den anses känslig och som du som berörd inte vill att någon annan än just du ska ha tillgång till.

På polisens hemsida kan du läsa mer om identitetsintrång och vad du kan göra för att förhindra och försvåra detta. Om du vill begränsa dina möjligheter att ta lån eller för andra att kapa din identitet ska du se till att spärra ditt personnummer för lån. Nedan ser du hur du går tillväga.


Spärra personnummer hos långivare

Alla långivare av smslån och andra krediter är skyldiga att på begäran spärra personnummer för befintliga kunder. När långivaren har gjort detta finns inte längre någon möjlighet att ta ett smslån hos just denna aktör med din identitet. Normalt räcker det med att skicka e-post eller ringa till kundtjänst för att ange att man vill spärra sitt personnummer. I något enstaka fall kan man behöva skicka in ID-handlingar som ibland dessutom måste vidimeras. Utöver syftet att skydda dig från att obehöriga tecknar lån i ditt namn, så är åtgärden att spärra sitt personnummer hos en långivare är ett mycket effektivt sätt för dig som inte vill riskera att dina lån ”springer iväg”. Det vill säga att spärra personnumret förhindrar att du har flera olika lån hos flera olika långivare som riskerar att glömmas bort, ju färre lån du har utspridda, desto lättare blir det för dig att hålla koll på dem.

Det finns idag en stor mängd aktörer på marknaden som erbjuder SMS-lån och det krävs en hel del e-postmeddelanden och/eller telefonsamtal för att spärra personnumret för smslån. Ett tips är att skriva ett e-postmeddelande som du skickar till alla långivare du vill spärra dig hos. Se till att skriva in personnummer och telefonnummer i meddelandet. Om det krävs vidare insatser från din sida kommer långivaren att höra av sig. Du kan antingen spärra dig hos samtliga långivare eller hos kreditbolag som erbjuder smslån.


Blockera hos långivare


Spärra kreditupplysning hos kreditupplysningsföretag

Om du vill spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretag så måste du först och främst misstänka att din identitet blivit stulen, sedan ska du göra en polisanmälan. Om ditt personnummer då används finns din polisanmälan som grund i eventuella försäkringsfrågor som kan uppstå om ditt personnummer har nyttjats av obehöriga.

När du vill spärra personnummer hos UC eller spärra kreditupplysning hos något annat kreditupplysningsföretag såsom Creditsafe och Bisnode ska du ta kontakt med kreditupplysningsföretaget och anmäla att du vill spärra personnumret. Genom detta spärras både personnummer och kreditupplysning tillfälligt i 14 dagar (tillfällig bedrägerispärr). För att spärren ska kunna förlängas måste du skicka in en kopia av polisanmälan. Kreditupplysningsföretaget registrerar då en bedrägerispärr som gäller i upp till fem år.

De fem största kreditupplysningsföretagen i Sverige är

  • UC AB
  • Creditsafe i Sverige AB
  • Bisnode Kredit AB
  • Sergel Kredittjänster AB
  • Syna AB

Det är klokt att spärra personnummer och kreditupplysning hos alla dessa fem aktörer. Nedan finner du kontaktuppgifter till dessa.

UC (Upplysningscentralen):
Telefon: 08-670 90 00
E-post: info@uc.se
Sergel Kredittjänster AB:
Telefon: 0771-31 02 00
E-post: info@sergel.com

 

Creditsafe:
Telefon: 031 – 725 50 00
E-post: info@creditsafe.se
Bisnode Kredit:
Telefon: 08-519 013 60
E-post: kredit.se@bisnode.com

 

Syna:
Telefon: 040-25 85 00
E-post: support@syna.se

Läs här om hur du skyddar dig mot identitetstölder och bedrägerier