10 sätt att snabbt öka din inkomst

Ibland räcker pengarna inte till det man vill och då kan det vara bra att snabbt kunna dra in lite extra kosing. Det finns givetvis en mängd saker du kan göra för att på sikt öka din inkomst: investera på börsen, vidareutbilda dig eller byta arbetsgivare till exempel. Men när tiden är knapp behövs lite snabbare lösningar än så. Här listar vi några. 

1. Rensa ut och sälj gamla prylar

Har du också köpt på dig lite för mycket prylar under åren? Sådant som bara blivit stående efter ett fåtal användningar eller kanske fortfarande ligger nytt i sin förpackning. Sälj det. Samma sak om du har kläder som inte längre passar eller som du av annan anledning inte använder. Det finns säkert någon annan som är intresserad. 

Lägg ut prylarna på auktion på Tradera eller sälj dem via Blocket. Se bara till att aldrig skicka något innan du fått betalt. Det finns betaltjänster som gör transaktionen säker både för köpare och säljare. 

Ett annat alternativ kan vara att ha en hederlig loppis där prylar och pengar utbytes direkt över bordet. Anordna en gårdsloppis, hyr ett bord på en lokal loppmarknad eller annonsera online och låt folk hämta prylarna på plats. 

Sälj av det du inte längre använder eller är intresserad av

2. Hyr ut en del av ditt boende 

Bor du stort med extra utrymme att hyra ut? Då kan du få in extra pengar genom att till exempel hyra ut ett rum till en student eller annan bostadssökande. Airbnb är ett alternativ om du bara vill hyra ut för en kortare period, till exempel till en turist på genomresa. 

Har du en parkeringsplats du inte använder, eller kanske ett garage där någon kan vinterförvara sin motorcykel så är detta också bra alternativ till uthyrning.  

3. Hyr ut dina prylar till andra

Även prylar du inte använder går att hyra ut. Använd till exempel tjänsten Hygglo för att annonsera om vad du har att erbjuda. Det kan exempelvis handla om en cirkelsåg, ett gäng klappstolar eller en takbox till bilen. Du hittar säkert något ute i förrådet som någon kan ha användning för. Det blir en så kallad win-win situation, de blir glada för prylen de behöver låna och du blir glad för den extra inkomst det ger.

Öka inkomsterna genom att hyra ut dina saker

4. Jobba extra med det du är bra på 

Ta till vara på din färdigheter. Är du duktig på att bygga hemsidor? Översätta texter? Rita bandloggor? Redigera foton? Dra nytta av dina kunskaper och ta betalt för dina tjänster. Fiverr, Upwork och Boostcontent är några av de plattformar där du kan hitta och erbjuda jobb. 

Kanske känner du redan folk som gladeligen skulle betala för att få din hjälp. Posta i dina sociala medier vad du erbjuder och visa gärna med exempel på sådant du tidigare gjort. 

5. Ta hand om barn och husdjur 

Det finns ett flertal webbsidor där folk efterfrågar hjälp med barn- och djurpassning. Älskar du barn och har tidigare erfarenhet av att vara barnvakt eller nanny så kan du enkelt registrera dig hos någon av arbetsgivarna för att ha en chans till internutbildning och extrajobb. 

Rover hittar du personer som söker hund- eller kattvakt. Det kan handla om att ta hand om ett husdjur över en helg när ägaren är på semester, eller att varje dag ta hand om en hund vars husse eller matte är på jobbet.  

Öka din inkomst genom att sitta hundvakt

6. Hjälp till med läxorna 

Vill du hjälpa elever i sitt studerande? Även här finns det flera hemsidor som erbjuder jobb som studiecoach. Du utbildas först internt och börjar därefter att undervisa i de ämnen du vill och kan. Du träffar dina elever antingen fysiskt eller online. 

Några av de större aktörerna inom läxhjälp är Studybuddy och Allakando. 

7. Återvinn och få pengar 

Bower är en app som låter dig scanna de förpackningar du återvinner, och som i utbyte ger dig pant i form av poäng som kan växlas in mot antingen pengar eller erbjudanden.  

Glöm inte heller klassikern – att panta burkar och flaskor. Det ger kanske inte ett jätteklirr i kassan, men alla bäckar små kan hjälpa när det verkligen krisar. 

8. Hjälp andra med återvinning och leverans 

Har du bil, körkort och lite tid över så kan det vara ett alternativ att hjälpa folk återvinna gamla möbler eller leverera prylar. Med Tiptapp-appen hittar du massor med stora och små uppdrag som snabbt kan inbringa extrapengar. 

Få en extra inkomst genom att hjälpa andra återvinna och leverera

9. Öka din inkomst med betalda enkäter 

Internet är fullt av marknadsundersökningar av olika slag. Registrera dig enkelt hos en eller flera av de stora aktörerna inriktade på betalda enkäter, och börja svara på frågor direkt. Hur lång tid de olika undersökningarna tar och hur mycket du får i ersättning skiljer sig från sida till sida, men enligt Triaba tar en genomsnittlig undersökning 5–10 min och ger nånstans mellan 1–40 kr i ersättning. 

10. Spara istället för att slösa 

Det här räknas kanske inte som att öka din inkomst, men ibland kan det vara värt att istället minska på utgifterna. Om utgiftsposten minskar så behöver ju inte inkomstposten vara lika stor längre. 

Se över vad du betalar för i nuläget. Avsluta abonnemang du inte använder, jämför och byt till billigare abonnemang för sådant du fortfarande använder. Om du betalar för att få hem pappersfakturor varje månad så anmäl autogiro eller välj e-faktura istället. Köp matvaror med extrapris eller byt ut ditt vanliga varumärke mot ett billigare.

Det finns många små förändringar i vardagen som kan spara dig hundralappar, till och med tusenlappar, varje år.

Öka din inkomst

Fortfarande inte tillräckligt? 

Får du det fortfarande inte att gå ihop trots att du tagit tillvara på alla trick i boken? Då kan det vara dags att kika på ett lån. Med ett sms-lån får du snabbt pengarna du behöver, men du måste också vara beredd på att snart betala tillbaka dem igen. Du kan jämföra olika sms-lån här

Rebecca har under sina drygt tio år som innehållsansvarig producerat artiklar och bloggposter inom ett flertal branscher, däribland bank och finans. Hon genomför noggrann research och levererar högkvalitativa och lättlästa texter – alltid med kunden i fokus. För oss på Sverigekredit.se är Rebecca en stor tillgång som vi värderar högt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden