Hur fungerar Klarna?

Klarna_head2

Klarna är ett IT-företag som erbjuder enkla betalningslösningar för e-handel. Klarna gör det möjligt för kunder som handlar online, att först ta emot varan och betala med faktura i efterhand. En smidig lösning där kunden får ta ställning till om varan passar.

Historien om Klarna börjar inte längre tillbaka än 2005, då grundarna Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson träffades på Handelshögskolan i Stockholm och gick med i en entreprenörskapstävling där de lyfte fram idéen om en trygg och flexibel lösning för e-handel.
Sakta men säkert började Klarna ta form och har idag redan lyckats expandera till länder så som Norge, Danmark, Finland, Tyskland och Nederländerna.

Snabbval
Läser in...

  Klarnas erbjudande

  Klarna erbjuder, som tidigare nämnt, smidiga betalningslösningar för e-handel. Du kan välja mellan tre alternativ:

  • Direkt betalning (automatisk dragning när varorna skickats)
  • Betala med 14 dagars faktura (få hem varorna och betala senare)
  • Delbetalning (alla köp samlas på en månadsfaktura)

  Vilket passar mig bäst?

  Det allra vanligaste alternativet är betalning via faktura, det kostar ingenting och du får ofta med fakturan i din leverans, eller via den mailadressen du registrerade vid utcheckningen.

  Klarnas delbetalning är däremot också en väldigt populär och flexibel lösning. Du bestämmer helt enkelt själv takten på din avbetalning.

  Varje månad får du en sammanställning av alla dina köp. Du kan då välja att betala hela summan direkt eller omvandla din månadsfaktura till en flexibel delbetalning, där det tillkommer en rörlig ränta på 19,90%, samt en administrativ avgift om 29 kr/mån. Du måste dock betala minst 50 kr/mån av din avbetalning. Du kan välja att göra din avbetalning mellan 6-24 månader.


  Ska jag välja delbetalning eller ett lån?

  Delbetalningen hos Klarna kan till viss del fungera som ett alternativt lån, under förutsättning att det handlar om mindre köp och att Klarna används som betalningstjänst för e-butiken i fråga.

  Innan en flexibel delbetalning godkänns, tas en kreditupplysning på dig som kund, för att säkerställa att du inte har skulder hos kronofogden eller betalningsanmärkningar.

  klarna_checkout

  Långivare såsom Flexlimit och Kontantfinans erbjuder en liknande form av återbetalning som Klarna. Skillnaden är att båda långivarna erbjuder en slags kontokredit istället, där du ansöker om önskat belopp, men endast betalar det du använt (observera att respektive långivare kan ha andra villkor och avtal än Klarna).
  Nedan följer två exempel på Flexlimit och Klarna delbetalning, för att få en klar bild om prisskillnaderna mellan de två.

  Flexlimit
  Belopp: 10.000
  Ränta: 9,90%
  Månadsbetalning: 879 kr
  Återbetalningstid: 12 månader
  Totalkostnad: 10.544 kr
  Klarna
  Belopp: 10.000 kr
  Ränta: 19,90%
  Månadsbetalning: 926 kr
  Återbetalningstid: 12 månader
  Totalkostnad: 11.110 kr

  Jämförelsen mellan Klarna och i detta fallet Flexlimit, ger ett ganska marginellt resultat. Här bör man också uppmärksamma att den tjänst Klarna erbjuder, är en väldigt smidig sådan. Här får kunden dessutom en samlad totalsumma för de köp som gjorts under månaden. Klarna är ett mycket bra alternativ där flexibiliteten står i centrum.


  Vad händer om jag inte betalar?

  Om betalning inte kommer in i tid eller helt uteblivit, både gällande delbetalning och faktura kommer en påminnelse och avgift att skickas ut. Även en dröjsmålsränta om 24% samt en referensränta kommer läggas till. Om det fortfarande inte sker någon betalning går ärendet vidare till inkasso. Där ytterligare kostnader kan komma till.


  Jämför alla kreditkonto


  Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden