Seniorlån

Snabbval
Loading...

  Seniorlån finns inte längre på den svenska marknaden. Den sista långivaren som erbjöd detta avvecklade produkten 2016. Är du pensionär och i behov av att låna pengar så rekommenderar vi dig att se över våra listade privatlån och sms lån. Vi samarbetar med några av marknadens största aktörer, vilket gör att du som låntagare alltid kan känna dig i trygga händer. Följ länken här nedan för att ta del av förmånliga låneerbjudanden redan idag!

  Seniorlån

  Seniorlån riktades till pensionärer och äldre personer och kallades även pensionärslån.
  Seniorlån blev ett populärt val för många, för bara några år sedan. Men har under den senaste tiden fått en hel del kritik för de höga räntor som tillkommer samt höga risker för fördubblad skuld. Räntesatesen vid ett seniorlån är nästan tre procentenheter högre än ett vanligt banklån och blir således ett mycket dyrt alternativ i längden.

  En annan nackdel med denna låneform är att den extra inkomsten kan göra att man inte får ut bostadstillägg. Detta beror på att en bostadskostnad enbart räknas om räntan betalas löpande, och så är inte fallet med ett seniorlån av normaltypen.

  Flera myndigheter har därför börjat varna för Seniorlån och menar på att ett vanligt banklån kan vara ett bättre val. Skillnaden mellan dessa två är att man inte betalar ränta via intjänade pengar, utan det dras samtidigt med att bostaden säljs eller att lånetiden gått ut. Många menar att detta lånealternativ rent av kan bli en fälla för de som inte uppfyller kreditvärdighet för andra lån.

  De flesta bankerna har slutat att erbjuda Seniorlån till kunder. Ett bra beslut, tycker Pensionärernas Riksorganisation.


  Banker som tidigare erbjöd Seniorlån

  • SEB
  • Handelsbanken
  • Nordea
  • Swedbank

  Samtliga erbjöd seniorlån där du inte behövde betala varken ränta eller amortering, så länge fastigheten var i din ägo. Först när bostaden såldes påbörjades återbetalning med ränta (mer om detta nedan). Hela bostaden kunde dock inte belånas hos någon av långivarna, max 50%.


  Ensam långivare på marknaden

  Hypotekslån logga

  Hypotekspension har nu blivit ensam om att erbjuda seniorlån till kunder över 60 år. Långivaren menar att valet att ta ett seniorlån har för många blivit ett självklart sådant, och ser en stabilt växande efterfrågan.
  Hypotekspension erbjuder ett lån för dig som är över 60 år, pensionär och äger en bostad, i ett område som bedöms ha en uppåtgående värdeutveckling på bostäder på sikt, som utgör säkerheten. Till skillnad från bolån slipper du amortera och betala ränta så länge du bor kvar. Det är först efter den dagen du väljer att flytta eller när lånet går ut som du påbörjar din återbetalning. För att kunna använda sig utav Hypotekspension krävs utöver att du är pensionär och äger din bostad, även att värdet på bostaden är minst 500 000 kronor för bostadsrätt eller 900 000 kronor för en villa. Är fallet så att bostaden redan är belastad med ett lån får det inte vara större än att det belopp som tas ut som Hypotekspension räcker till att lösa lånet. Anledningen till det är att Hypotekspension vill vara den enda långivaren med bostaden som säkerhet. Ju äldre låntagaren är, desto högre mer pengar kan denne beviljas i en stigande skala från 15 % av marknadsvärdet vid 60-års ålder till 45 % av marknadsvärdet vid 86-års ålder och uppåt.


  Bra att veta

  • Seniorlån, eller pensionärslån, kan användas för att frigöra låst kapital i boendet
  • Det kapital som frigörs kan användas enligt eget skön, till exempel för en mer aktiv pensionärstillvaro med resor, med mera
  • Ett seniorlån är normalt lite dyrare än ett motsvarande banklån

  Hitta fler alternativ till seniorlån