Mintos

Mintos är en av giganterna på den europeiska marknaden för P2P-lån. Sedan starten i Lettland 2015 har aktören vuxit i rasande takt, till att nu vara störst i sitt slag i Europa.

På plattformen finns över 200 000 lån från 30 länder som du kan investera i och en andrahandsmarknad där du kan köpa andras låneportföljer, ofta till ett rabatterat pris.

mintos-printscreen

Börja investera i lån hos Mintos

Hur fungerar Mintos?

Innan ett lån dyker upp på Mintos plattform och blir tillgängligt för investerare sker ett par steg. Först ansöker en låntagare om ett lån hos en långivare, en så kallad ”Loan Originator”. Det kan alltså handla om en låntagare i Spanien eller Botswana, såväl som i Sverige.

Därefter utvärderar långivaren ansökan och lånar ut pengar till låntagaren med en viss ränta. När detta gjorts listas lånet på Mintos plattform och du som investerare kan köpa in dig i lånet. Därefter får du varje månad ett belopp utbetalt i form av återbetalning och ränta.

Fördelar med Mintos

  • Största P2P-plattformen i Europa – över 200 000 lån att investera i
  • Ingen serviceavgift för att öppna konto, sätta in eller ta ut pengar
  • Välj mellan tre olika investeringsmetoder (manuell eller automatisk)
  • Majoriteten av lånen har återköpsgaranti (lån med sköld)
  • Kom igång snabbt med insättning via Trustly

Nackdelar med Mintos

  • Avgift för valutaväxling
  • Måste själv rapportera in siffror till Skatteverket
  • Det kan ta ett par dagar att få pengarna vid uttag

Räntor

I skrivande stund kan du investera i lån med allt från 5,5 till 20,00 procents ränta. Du kan filtrera lånen på faktorer som en viss valuta, lånetyp eller land för att hitta lån som passar din strategi. Lånen som just nu har 20 procents ränta är från Kazakstan och är i deras valuta.

Filtrerar vi på pund, dollar, euro och svenska kronor är just nu den högsta räntan 12 procent.

Avgifter

Till skillnad från andra P2P-plattformar har Mintos inga serviceavgifter för investerare. Det kostar varken att öppna konto, sätta in pengar, investera i lån eller ta ut pengar. Istället ligger serviceavgiften på låneförmedlarna. Däremot förekommer en mindre avgift för valutaväxling.

I de flesta fall måste du investera i den lokala valutan. Det innebär att om du vill investera i ett lån i Danmark måste du först växla pengarna till danska kronor och då läggs en avgift på.

Risker

Mintos är en stor aktör som har varit vinstdrivande sedan 2017. I nuläget har över 3,8 miljarder euro investerats via plattformen och risken för att de skulle gå i konkurs framstår idag som mycket avlägsen. Med det sagt, finns det alltid en risk att något oförutsett händer.

Så vad händer om Mintos, mot förmodan, skulle gå i konkurs? Vid en sådan händelse överlåts all information om vilka transaktioner som gjorts till investerarna på plattformen.

Som en säkerhetsåtgärd skickas denna data varje månad till advokatfirman FORT och datan används sedan vid konkurs för att alla lån ska hanteras på ett korrekt sätt.

Det finns givetvis också en risk att låntagaren inte kan betala sitt lån. Vid en sådan händelse finns oftast en återköpsgaranti, vilket illustreras med en gul sköld intill ”invest”-knappen. Det innebär att lånet köps tillbaka av låneförmedlaren om betalning uteblivit i 60 dagar eller mer.

Skulle låneförmedlaren gå i konkurs är situationen annorlunda. Mintos har dock än så länge endast haft problem med en låneförmedlare och i det fallet kunde över hälften av kapitalet återgå till investerarna. Ett bra tips för att minimera risken och skydda dig själv som investerare är att sprida ditt kapital på flera olika aktörer, lånetyper och lån.

Användarvänlighet

Förra året lade Mintos till Trustly som ett alternativ för att sätta in pengar på plattformen. Det gör att det går mycket snabbt att öppna konto, sätta in pengar och börja investera.

Det finns tre olika sätt att investera dina pengar på. Antingen kan du välja ”Invest & Access” som i dagsläget har en genomsnittlig avkastning på 9,16%. Där sprids dina pengar ut över ett stort antal lån på marknaden och alla lånen kommer med återköpsgaranti.

Denna investeringsmodell möjliggör också för dig att omedelbart komma åt dina pengar om du skulle vilja plocka ut dem. Trots att lånen har en viss återbetalningstid låser du alltså inte upp dina pengar. Du meddelar helt enkelt hur mycket du vill ta ut så säljer Mintos motsvarande summa av din låneportfölj till andra investerare.

Med ett ”Auto Invest”-konto väljer du en strategi för investeringen och sedan sköter Mintos algoritmer resten. För att komma åt pengarna måste du själv sälja din låneportfölj på andrahandsmarknaden eller vänta på att lånen betalats av. Samma sak gäller för det tredje alternativet där du själv väljer vilka lån du ska investera i, så kallad manuell investering.

Något som däremot kan vara lite krångligt, och som sänker användarvänligheten, är att du själv måste rapportera in alla siffror till Skatteverket när du ska deklarera.

Börja investera i lån hos Mintos