Lånelöfte

Ett lånelöfte är ett skriftligt beslut om att du kommer att ha rätt att låna upp till ett visst belopp med inköpt bostad som säkerhet. Denna utfästelse från banken eller bolåneinstitutet gäller normalt i upp till sex månader förutsatt att din ekonomi inte förändras under tiden.

Det är enkelt att ansöka om lånelöfte. Du kan till och med göra det på nätet och få ett preliminärt besked inom några minuter. Ansöker du om lånelöfte för bostadsrätt eller villa på nätet kan du sedan när det är dags att skriva under köpebrevet enkelt göra om löftet till en låneansökan.

Jämför banker och ansök om lånelöfte

Varför ansöka om lånelöfte?

Ett lånelöfte utgör själva ramen för hur mycket banken eller bolåneinstitutet kan låna ut med en nyinköpt bostadsrätt eller ett småhus som säkerhet. Med ett löfte från banken (inklusive kontantinsats och höjd tagen för amorteringskrav) vet du vilka bostäder som ligger inom din budget och du vet även exakt hur långt du kan gå i en eventuell budgivning.

Exempel:
Peter och Anna har bestämt sig för att byta bostad och de är i färd med att börja gå på visningar. Efter att ha ansökt och fått beviljat ett lånelöfte på tre miljoner (med höjd tagen för kontantinsats) börjar de buda på en villa som har utgångspriset 2,5 miljoner. Med löftet om att kunna få köpeskillingen täckt upp till tre miljoner vet Peter och Anna att de kan följa med budgivningen upp till maximalt det beloppet.

En annan fördel har att göra med att lånelöftet i princip är en preliminär låneansökan. Bedömningen av hur mycket du kan få låna görs enligt alla konstens regler med bland annat en kreditupplysning som grund, så allt är i princip klart för upprättande av låneavtal när du kommer till det skedet.

Par får ett lånelöfte


Tre steg till lånelöfte

Det är mycket enkelt att ansöka om lånelöfte. Har du BankID kan du till och med göra det via nätet på bara några minuter.

1. Välj bank eller bolåneinstitut
2. Skicka in ansökan via nätet eller besök ditt lokala bankkontor
3. Invänta besked

Alla storbanker erbjuder bolån och därmed också lånelöften. Även mer nischade banker samt nätmäklare såsom Avanza och Nordnet kan erbjuda bolån. I tillägg finns också särskilda kreditinstitut och bolåneinstitut och totalt sett är det ett tjugotal banker och andra kreditgivare som kan ge ut bolån i Sverige. Normalt fungerar själva tjänsten “bolån” likadant hos de flesta av aktörerna, men vissa undantag kan givetvis finnas.

Du bör vara omsorgsfull och noggrann när du väljer bank eller bolåneinstitut. Många vänder sig automatiskt till sin “husbank”, men det behöver inte alls vara det mest fördelaktiga valet. Eftersom lånelöftet enkelt kan förvandlas till ett faktiskt bolåneavtal vid husköpet är det klokt att jämföra räntor redan vid ansökan om lånelöfte och det rätta valet är naturligtvis det som innebär att du får den bästa möjliga räntan. För att undvika en mängd kreditupplysningar hos UC och för att även snabbt få hjälp att hitta de bästa lånevillkoren utifrån din situation kan du med fördel gå via en låneförmedlare som exempelvis MittBolån.

I ansökan fyller du i

  • Standarduppgifter om dig som person
  • Din ekonomi
  • Övergripande uppgifter om bostadsmarknaden/bostaden.

Därefter är det normalt bara att vänta några minuter på ett preliminärt besked.


Lånelöfte med betalningsanmärkning

Om du har betalningsanmärkning kan du inte vända dig till någon av de traditionella storbankerna eller bolåneinstituten. Detsamma gäller i princip om du saknar fast anställning. Har du dokumenterad förmögenhet kan du ha möjlighet att ansöka om lånelöfte hos en av storbankerna, trots att du inte har fast anställning, men det är värt att komma ihåg att bankerna räknar den löpande betalningsförmågan som följer av löpande inkomst som den viktigaste bedömningsgrunden.

Räknar du med att få nej av banken eller någon av de andra större långivarna har du idag en handfull andra aktörer inom bolån att vända dig till för att ansöka om lånelöfte för bolån. Hos dessa aktörer tillmäts både betalningsanmärkningar och varierande alternativt lite mer osäker inkomst stor vikt, men du behöver inte få automatiskt avslag på grund av att du tidigare har haft betalningsproblem eller idag har exempelvis en timanställning.


Visste du att du även kan skydda ditt lån? Läs mer här