FAQ

FAQ

Vanliga frågor och svar

Här svarar vi på de vanligaste frågorna beträffande lån och krediter på nätet. Om du inte hittar frågan eller svaret du söker så kan du kontakta oss så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig med din fråga.


Kan ni hjälpa mig att få min ansökan godkänd?
Nej, varje långivare gör en kreditupplysning och en kreditbedömning utefter de lagar och regler som gäller för kreditgivning i Sverige. Vi kan inte påverka några beslut eller öka dina chanser att få ditt lån beviljat.
Kan ni spärra mitt personnummer?
Nej vi kan inte spärra dig för lån och kreditupplysning då vi inte erbjuder utlåning eller utför några kreditupplysningar. Läs vår information om att spärra personnummer
Kan jag låna med skuld hos Kronofogden?
Nej, du kan inte få din ansökan godkänd med skuld hos Kronofogden. Ta kontakt med en skuldrådgivare hos din kommun för att få hjälp med att bli skuldfri.
Vilka lån finns det att ansöka om på nätet?
De vanligaste låneformerna som du kan ansöka om är privatlån och snabblån, som även kallas smslån eller mikrolån. Du kan även ansöka om ett kreditkort.
Är det säkert att låna pengar på nätet?
Ja, det är säkert att ansöka om ett lån på nätet. Kreditbolagen som vi rekommenderar ska använda krypteringar för att skydda alla dina uppgifter. Både dina person- och bankuppgifter ska också hanteras enligt personuppgiftslagen.
Hur snabbt får jag svar på min ansökan?
Om du ansöker om ett smslån så får du oftast svar direkt eller inom några minuter. Om du ansöker om ett privatlån så kan det ibland ta lite längre tid, men sällan över 24 timmar.
Hur mycket kan jag låna?
Exakt hur mycket just du kan och bör låna beror på hur din ekonomiska situation ser ut. De olika låneformerna har följande kreditgränser:

 • Smslån: 500 – ca 25.000 kr
 • Privatlån: 1000 – 500.000 kr
 • Kreditkort: 10.000 – 200.000 kr
Hur lång återbetalningstid kan jag få?
Återbetalningstiden varierar beroende på vilket lån, och hos vilken långivare du ansöker. De vanligaste löptiderna är:

 • Smslån: 1 – 12 månader (i vissa fall mer)
 • Privatlån: 1 – 12 år ( i vissa fall 15 år)
 • Kreditkort: ca 12 månader (30-60 dagars räntefritt)
Vad är det för villkor för att få låna pengar?
Villkoren varierar mellan de olika kreditbolagen och lånen. Men för att ansöka om ett lån så rekommenderar vi att du uppfyller följande:

 • Minst 18 år gammal
 • Fast inkomst
 • Svensk medborgare
 • Svensk postadress
 • Inga skulder hos Kronofogden
 • Registrerat mobilabonnemang (smslån)
 • Inga betalningsanmärkningar (godtas i vissa fall)
Kan jag låna trots att jag har betalningsanmärkningar?
Ja, det kan du. Det förutsätter dock att du idag har en sund ekonomi och att du inte har för stora skulder. Vissa kreditbolag gör en egen bedömning av din kreditvärdighet, utöver att de tar en kreditupplysning. Se kreditbolag som godtar betalningsanmärkningar.
Vad är det för skillnad på smslån, mikrolån och snabblån?
Den enda skillnaden är att du legitimerar dig via sms när du ansöker om ett smslån. Snabblån och mikrolån är olika namn på samma sak och där legitimerar du dig oftast med e-legitimation.
Vad är ett privatlån?
Ett privatlån är ett större lån utan säkerhet, vilket innebär att du får använda pengarna till vad du vill och hur du vill. Du kan låna upp till 400.000 kr och återbetala lånet på upp till 12 år, i vissa fall 15 år.
Kan jag få pengarna utbetalda under helgen?
Ja, vissa kreditbolag erbjuder utbetalning under helger, förutsatt att du har den bank som de direkt samarbetar med. Kontrollera vilken bank som kreditbolaget kan göra utbetalningen genom innan du ansöker. Se kreditbolag som gör utbetalningar på helger.
Vad är ränta?
Räntan är själva kostnaden som du får betala för att kreditbolaget lånar ut pengar till dig. Läs mer om ränta.
Vad ska jag tänka på för att välja det bästa lånet?
Först och främst så bör du välja en låneform som passar för ditt behov. Jämför och välj smslån om du behöver låna en mindre summa upp till 25.000 kr som du sedan vill återbetala på 1-3 månader. Om du vill låna en större summa så ska du ansöka om ett privatlån som också har längre återbetalningstid.Vi rangordnar kreditbolagen efter popularitet, vilket innebär att kreditbolagen längst upp har fått och godkänt flest ansökningar den senaste månaden. Välj ett kreditbolag som passar ditt behov och jämför framför allt lånekostnaden för att hitta det bästa lånet.Tänk på att hålla nere lånekostnaden genom att välja en kortare återbetalningstid. Försök att välja så hög månadskostnad som möjligt för att kunna återbetala lånet på kortast tid och därmed få betala mindre ränta.
Någon har stulit min identitet och lånat i mitt namn – Vad gör jag?
Om du misstänker eller är säker på att någon lånat pengar i ditt namn, så ska du inte drabbas av panik. Det finns bra tillvägagångssätt för att få bukt med problemet. läs mer >
Hur gör jag för att spärra mitt personnummer hos långivare och kreditupplysningsföretag?
Du måste kontakta varje kreditupplysningsföretag och långivare för att spärra ditt personnummer. Vanligtvis räcker det att ringa kundtjänst eller att skicka e-post. Läs mer >
Vilka räntor och lånekostnader är avdragsgilla i deklarationen?
Räntor och lånekostnader för alla sorters lån är avdragsgilla i deklarationen. Läs mer >