Blancolån

Snabbval:
Loading...

  Blancolån kännetecknas framför allt av det faktum att långivaren inte har någon faktisk säkerhet att ta i anspråk om du inte skulle fullfölja dina betalningsskyldigheter. För ett bolån utgör ju själva fastigheten en reell säkerhet och när du köper en bil på avbetalning kan säljaren ta tillbaka bilen om du missköter dina betalningar. För ett blancolån behöver du aldrig ställa något fysiskt ting som säkerhet för lånet. Säkerheten för långivaren ligger i stället i dina framtida inkomster.

  Ett blancolån kan du använda för renodlad konsumtion, såsom till exempel en semesterresa. Andra exempel på när ett blancolån är användbart är när du ska köpa en begagnad bil av en privatperson eller när du ska göra om i huset, till exempel renovera badrummet eller göra nytt i köket. Det finns flera former av blancolån men den vanligaste låneformen som man förknippar med begreppet är privatlån.


  Par på semester efter blancolån

  Låna upp till 400 000 kr

  Alla banker och större finansbolag/kreditinstitut erbjuder blancolån som de ofta kallar för privatlån och de flesta har satt lägsta respektive högsta lånebelopp till 20 000 kr respektive
  350 000 kr. Emellertid finns det en hel del långivare (framför allt nischbanker) som erbjuder privatlån på belopp på ner mot 10 000 kr eller ännu lägre. På sistone är det också några aktörer som har börjat erbjuda privatlån på upp emot 400 000 kr.

  Ett flexibelt lån

  Ett blancolån är ett mycket flexibelt lån. Du bestämmer själv hur mycket du vill låna och vilken låneperiod du vill ha. Dessutom kan du självklart återbetala hela lånet när du vill, detta utan extra kostnad. Det sistnämnda kan du inte utan vidare göra med exempelvis ett bolån. Säger du upp ett bolån i förtid riskerar du att få betala ränteskillnadsersättning.

  Ansöka om blancolån

  Det är mycket enkelt att ansöka om ett privatlån.

  • Välj långivare
  • Undersök hur du du går tillväga för att skicka in din ansökan. (Många långivare låter dig fylla i ett formulär på nätet som du sedan signerar elektroniskt och skickar in med en enkel knapptryckning, men det finns också långivare som kräver att du skriver ut ett fysiskt dokument som du skriver under och skickar in med post.)
  • Skicka in din ansökan
  • En handläggare går genom din ansökan och ser till att alla krav uppfylls, samt tar en kreditupplysning på dig.

  Alla långivare är nämligen skyldiga att göra en noggrann kreditprövning för att se om låntagarna har ekonomin att fullfölja sina skyldigheter enligt låneavtalet.
  – Om du blir beviljad ditt önskade lån sker utbetalningen normalt inom ett par bankdagar.

  Jämför blancolån

  Det finns inga större skillnader mellan olika långivares grundläggande lånevillkor när det gäller blancolån. Det som skiljer olika långivare emellan är kostnaderna för att låna. Det löper alltid ränta på ett blancolån och dessutom kan det tillkomma olika former av avgifter. Innan du slutligen väljer långivare för ett blancolån gör du klokt i att jämföra priser för att hitta den aktör som erbjuder dig de bästa villkoren.

  Tänk på! När du jämför priser ska du inte stirra dig blind på den nominella årsräntan, utan i stället titta på den effektiva räntan. Den effektiva räntan är ett bättre mått för kostnaderna för ett blancolån eftersom den uppgiften inkluderar bland annat de avgifter (uppläggningsavgifter, aviavgifter, med mera) som kan tillkomma. Notera att den effektiva räntan som anges är en exempelränta. Alla långivare inom blancolån gör individuella kreditprövningar och om du till exempel har en lite sämre ekonomi finns risken att räntesatsen på just ditt lån blir lite högre.