Bästa kreditkort i Sverige 2022 – Vi ger dig hela listan

Undrar du över vilket som är Sveriges bästa kreditkort? Då har du hittat helt rätt artikel. Här ger vi dig nämligen en lista på kreditkort som vi anser tillhöra Sveriges 6 bästa kreditkort 2022. Vi kommer även att gå igenom annat som har med kreditkort att göra och vad du bör fokusera på när du jämför olika sådana.

Snabbval
Läser in...

  Sveriges 6 bästa kreditkort 2022

  Vilken typ av kreditkort behöver du?

  Vilket som är marknadens bästa kreditkort är en fråga som det kan vara svårt att ge ett rakt svar på. Det kan det vara eftersom det bland mycket annat kan bero på vilken typ av kreditkort det är du behöver. Ett kort som är branschens bästa kreditkort för en konsument behöver därför inte vara det för en annan.

  Vilka är då de olika typerna av kreditkort du som konsument har att välja mellan? En av dessa är kreditkort som är ämnade för shopping i allmänhet. Dessa går det alltså att använda sig av när du shoppar, både på nätet och i vanliga butiker. Vilket som är marknadens bästa kreditkort beror även när det gäller denna mer specifika typ av kort på vilken typ av shopping det är du tänkt ägna dig åt. Oavsett vilket är det förstås bra om det kort du väljer att satsa på ger dig tillgång till olika rabatter och liknande. Det kan även handla om att det ingår köpförsäkringar.

  Bästa kreditkort

  En annan typ av kreditkort är sådana som gäller för shopping av mat. Vilket som är marknadens bästa kreditkort när det gäller detta beror på vilken matbutikskedja som du föredrar att handla hos. Det kan till exempel handla om Hemköp, ICA eller Coop. Hur som helst kan du med ett sådant kort få tillgång till rabatter och olika typer av bonusprogram som gäller hos just den kedja där du handlar.

  Det kan även handla om så kallade bensinkort, alltså kreditkort som är ämnade för att betala för kostnaden när du tankar. Även här är det svårt att komma med ett rakt svar på frågan om vilket som är branschens bästa kreditkort, utan det beror helt enkelt på vilken bensinstationskedja som du föredrar att använda dig av. Det kan till exempel handla om Ingo, Preem, Shell eller OKQ8. Dessa kort ger dig i regel rabatt och olika bonusar när du tankar hos någon av bensinstationerna i fråga.

  Det finns även kreditkort som siktar in sig på dig som reser mycket. Ett sådant kort kan ge dig reseförsäkring, olika typer av rabatter samt bonusprogram, till exempel när du flyger med ett visst flygbolag eller bokar ett rum hos ett hotell tillhörandes en viss kedja.

  Bästa kreditkort

  Vad ska man jämföra olika kreditkort emellan?

  För att hitta bästa kreditkort för dig är det, förutom att bestämma dig för vilken typ av kreditkort som passar dig bäst, också viktigt att jämföra en mängd faktorer de olika korten emellan. En av dessa är den effektiva räntan. Du bör fokusera på just den effektiva räntan eftersom den både inkluderar den nominella räntan samt de övriga avgifter som kan tänkas tillkomma till ditt kreditkort. Självklart ligger det i ditt intresse att välja ett kreditkort med en så låg effektiv ränta som möjligt. Ju lägre effektiv ränta, desto billigare blir det nämligen för dig att använda kreditkortet.

  Bästa kreditkort

  En annan sak du bör fokusera på när det kommer till att avgöra vilket som är marknadens bästa kreditkort för dig har att göra med hur många räntefria dagar du får med kortet i fråga. Majoriteten av kreditkort har nämligen en viss mängd räntefria dagar. Det vanligaste är att dessa ligger någonstans mellan 30–55 dagar. Samtidigt finns det också kort som inte har några räntefria dagar överhuvudtaget, så det är inget man kan ta för givet. De räntefria dagarna fungerar hur som helst som så att du inte behöver betala någon ränta på den kredit du använt dig av om du betalar beloppet i fråga inom den mängd dagar det gäller.

  Undersök också om det ingår några försäkringar med kreditkortet, och i så fall hur villkoren för dessa ser ut. Det handlar bland annat om vilken typ av försäkring det rör sig om, hur länge den gäller, och så vidare.

  Som vi tidigare varit inne på tillkommer det ofta rabatter och bonusar till kreditkort. Också dessa är det därför värt att fokusera på, alltså vilka typer av rabatter och bonusar det gäller, vad dessa kan användas till, och liknande saker.

  Bästa kreditkort

  Fördelar och nackdelar med kreditkort

  Hur är det då med fördelar och nackdelar med kreditkort. Även om detta som tidigare nämnt kan variera exakt beroende på vilket kreditkort som det rör sig om och liknande faktorer finns det ändå en del för- och nackdelar som gäller för kreditkort generellt. Vi ska nu ta oss en titt på några av dessa.

  Fördelar

  • Du har alltid tillgång till pengar med ett kreditkort vilket förstås är extra säkerhet ifall det skulle uppstå oförutsedda utgifter eller liknande.
  • Nästan alla kreditkort, oavsett typ, kommer med en reseförsäkring. Denna försäkring börjar gälla så fort du köper en resa, även om kostnaden ibland måste uppgå till en viss summa. Försäkringen kan innehålla saker som gratis avbeställningsskydd och liknande.
  • Ofta har du möjlighet till att delbetala din kreditskuld. Detta kan förstås vara en fördel för vissa personer av olika anledningar.
  • Den stora majoriteten av kreditkort har bonussystem. Dessa system fungerar som så att du får poäng för varje köp du gör med kortet, även om detta ibland enbart gäller köp i vissa specifika affärer eller kedjor. Hur som helst kan du sedan, när du kommit upp till en viss poängnivå, byta in dina poäng mot olika förmåner. Det kan till exempel handla om olika typer av produkter, men i vissa fall även pengar.
  • Vissa kreditkort erbjuder något kallat cashback. Cashback innebär att du för varje köp får en viss procent i cashback på kortet, och när den sammanlagda summan av detta blir tillräckligt hög kan du få pengar som betalas in direkt på ditt kort.
  • Som tidigare nämnt erbjuder många kreditkort dessutom olika typer av rabatter.
  Bästa kreditkort

  Nackdelar

  • Det kan bli svårare att kontrollera sin ekonomi om man har tillgång till ett kreditkort. Är du till exempel en person som vet med dig att du har en tendens att göra ogenomtänkta impulsköp och liknande? Då kanske det inte är någon vidare bra idé att du skaffar ett kreditkort.
  • Det tillkommer även en del kostnader till ett kreditkort, detta i form av ränta, årskostnader och uttagsavgifter.
  • För många kreditkort är räntan och avgifterna dessutom relativt höga.
  • Möjligheten till delbetalning kan resultera i att du får en ännu högre ränta om du utnyttjar det alltför ofta.
  • Om du betalar tillbaka en kreditskuld för sent kan du drabbas av straffavgifter som ibland kan ligga på ganska höga belopp.

  FAQ

  Vilket är branschens bästa kreditkort?

  Detta är svårt att svara på eftersom det varierar beroende på vad du vill använda kreditkortet till och en mängd övriga faktorer.

  Är det en bra idé att skaffa sig ett kreditkort, även om det är marknadens bästa kreditkort?

  Det beror på hur du är som person. Är du en person som inte har några problem med att kontrollera hur mycket pengar du spenderar, då kan det helt klart vara en bra idé. Är du dock inte det, då kan det vara så att det är en dålig idé för dig att skaffa ett kreditkort.

  Har alla kreditkort försäkringar?

  Inte alla, men många av dem har det.

  Tillkommer det alltid räntefria dagar till ett kreditkort?

  Det gör det ofta, men inte alltid. Se helt enkelt vad som gäller för just det kreditkort du är intresserad av att skaffa dig.

  Har alla kreditkort rabatter och bonusar?

  Den stora majoriteten av de har det.